Foto: TT

V anmäler Shekarabi till KU

Uppdaterad
Publicerad

Funktionsnedsattas svårigheter att få rätt ersättning gör nu att Vänsterpartiet väljer att KU-anmäla socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

SVT Nyheter Öst har i ett antal reportage skildrat hur unga funktionsnedsatta hamnat mellan stolarna och fått vända sig till socialtjänsten.

– Så länge som regeringen inte är tillräckligt tydlig i sin styrning och vi inte gör en del lagförändringar så kommer människor fortsätta att drabbas, säger Ida Gabrielsson (V), ledamot i Socialförsäkringsutskottet. 

Unga funktionsnedsatta har i många fall fått sin tidigare aktivitetsersättning indragen, något som vi rapporterat om tidigare. Försäkringskassan har hävdat att de ska söka sig till Arbetsförmedlingen, medan Arbetsförmedlingen menat att de inte kan ta ett vanligt jobb.

Granskning: Ett riktigt jobb

Tvingats till socialen

Följden har blivit att de hamnat mellan stolarna och varken fått ersättning från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, utan tvingats söka hjälp från socialtjänsten. 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har varit kritisk mot hur de funktionsnedsatta drabbats, men Vänsterpartiet menar att ett stort ansvar ligger på den ministern själv. Därför lämnade de igår eftermiddag in en anmälan mot honom till Konstitutionsutskottet, KU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet