Susanne Dalskog, vice ordförande kommunikation Väderstad, och Johan Gustafsson, regionchef Svenskt Näringsliv Östergötland, berättar vad de tycker om vaccinationer på arbetsplatser. Foto: Erika Landt/SVT

Svenskt Näringsliv: ”Skickar en tydlig signal att det är viktigt att vaccinera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten för vaccination mot covid-19 på arbetsplatser är något som diskuteras nu. Det är Svenskt Näringsliv tillsammans med fackliga företrädarna i LO och PTK som drivit frågan, och arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har tidigare meddelat att regeringen vill bidra till möjligheten.

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv är åtta av tio företagare positiva till att anställda vaccineras på eller i nära anslutning till arbetsplatsen. I undersökningen tillfrågades 3978 företag, varav 1 214 av dem svarade.

Det är organisationen som tillsammans med fackliga företrädarna i PTK och Landsorganisationen, LO, drivit frågan om möjligheten till vaccinationer på arbetsplatsen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det här skickar en tydlig signal att det är viktigt att vaccinera sig, säger Johan Gustafsson, regionchef Svenskt Näringsliv Östergötland.

Regeringen vill bidra

På onsdagen höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ett möte med fack och arbetsgivare angående frågan om vaccinationer på arbetsplatser. Eva Nordmark (S) säger att regeringen välkomnar förslaget och vill bidra till att göra det möjligt.

– Jag välkomnar att det finns ett stort engagemang och att både regioner och fack och arbetsgivare vill se till att hitta så smidiga lösningar som möjligt, säger Eva Nordmark (S).

Hör Svenskt Näringsliv och företaget Väderstad berätta vad de tycker om vaccinationer på arbetsplatser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet