Det finns flera lediga tider för vaccination i Östergötland just nu. Foto: Linnea Burén/SVT

Svagt intresse bland unga att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på vaccinationsbokningen är lägre i de yngre åldergrupperna än vad det varit i andra grupper i Östergötland. Just nu har 53 procent av alla unga mellan 18-25 år i Östergötland antingen bokat vaccinationstid eller vaccinerat sig.

De senaste dagarna har det rapporterats från flera regioner i landet att vaccinationsintresset är lägre bland unga än övriga åldersgrupper.

Region Östergötland öppnade upp för den sista åldersgruppen i fas fyra, 18-24 år, i början av juli och hitintills har det varit ett lägre tryck på bokningen än vad det varit i de äldre grupperna.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Nu när vi har vaccin så vill vi uppmana alla att vaccinera sig, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Även på Gotland är bokningstrycket något lägre i gruppen 18-29 år, vilket regionen rapporterar i sin senaste lägesbild.

Vill nå ut till unga

Region Östergötland har tidigare meddelat att det finns flera lediga tider för vaccination. Nu arbetar regionen med att nå ut till fler unga, bland annat genom sociala medier.

Hör Kerstin Jonsson berätta mer i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet