Det var den 15 april som polisen larmades till ett mindre samhälle utanför Norrköping. Foto: Niklas Luks

Våldtog nioårig flicka – hovrätten skärper domen

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt skärper domen mot den 40-åring som våldtog en nioårig flicka utomhus i ett mindre samhälle utanför Norrköping den 15 april i år. Mannen döms till 14 års fängelse.

Mannen dömdes i tingsrätten till elva års fängelse för grov våldtäkt mot barn, synnerligen grov misshandel, människorov och övergrepp i rättssak.

Åklagare Karin Evlinger yrkade på att 40-åringen gjort sig skyldig till mordförsök på flickan, men tingsrätten dömde honom för synnerligen grov misshandel.

Domen överklagades av både åklagaren och 40-åringen. Åklagaren menade att tingsrätten ”gjort en felaktig bevisvärdering vad gäller brottet försök till mord” och 40-åringen hävdade att han var oskyldigt dömd.

”Lycklig slump att barnet inte avled”

Göta hovrätt valde att gå på åklagarens linje och anser att 40-åringen gjort sig skyldig till så kallat likgiltighetsuppsåt, eftersom han var ”likgiltig inför effekten att målsäganden skulle berövas livet till följd av hans livsfarliga agerande”.

– Gärningsmannen har omöjligen kunnat avgöra i vilket skede han skulle släppa taget om barnets hals och mun för att hon inte skulle riskera att avlida och det framstår som en lycklig slump att barnet inte avled, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett uttalande.

Skadeståndsbeloppet på 240 000 kronor låter hovrätten vara oförändrat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet