Emil Broberg gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland

Bomben: V ska samarbeta med M och KD i Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet meddelar idag att de kommer att ingå en valteknisk samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det här innebär att Koalition för Östergötland tappar majoritet i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Läs mer: M går in i samarbete med V och MP i Norrköping

– Det kommer förändra förutsättningarna för det politiska arbetet så att de styrande partierna får ändra sitt arbetssätt och börja lyssna på oppositionen i fortsättningen, säger partiets gruppledare Emil Broberg, i ett uttalande.

Val 2018 – #dinröst

Samverkan är ingen uppgörelse om politik, råds- eller presidieposter. Däremot ska den, enligt Vänsterpartiet, göra att mandatfördelningen i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna speglar förhållandet i regionfullmäktige.

Partiet ska också i och med detta få bättre representation i nämnderna.

Läs mer: Regionrådet: ”Nu får SD en vågmästarroll”

Vänsterpartiet menar också att Koalition för Östergötland misslyckats med till exempel regionens ekonomi.

– Med denna samverkan mellan oss i Vänsterpartiet och M och KD så tvingar vi fram en situation där de inte kan styra utan att diskutera och lyssna, säger Emil Broberg (V).

Mandatfördelning Region Östergötland:

M, KD och V har sammanlagt 39 mandat av fullmäktiges 101.

Den styrande Koalitionen (S, C, L och MP) har tillsammans 49 mandat. SD har 13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet