Foto: SVT

Bistra tider för region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland är en av få regioner som haft en sund ekonomi de senaste 13 åren. Men nu väntar bistrare tider.

Enligt tidningen Dagens Samhälle misslyckades 18 av 21 regioner med att klara en sund ekonomi under perioden 2006 till 2008. Region Östergötland var en av få regioner som lyckades. Men nu väntar bistrare tider. Regionen dras med underskott på 726 miljoner kronor inom vården.

– Det beror i grunden på att vi har en fantastisk medicinteknisk utveckling. Det är i grunden positivt, men det är många fler som blir äldre och någon gång behöver man då också sjukvård. Det ställer högre krav och vi behöver då mer resurser till sjukvården, säger Kaisa Karro, ordförande i regionstyrelsen.

Tidigare i år stod det även klart att Region Östergötland höjer skatten mest av alla regioner i hela landet nästa år med sammanlagt 85 öre.

– Skattehöjning är egentligen konsekvensen av att man hela mandatperioden låtit kostnaderna vandra iväg, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.