Foto: SVT

Blandade reaktioner från oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

M, KD och SD är kritiska till förslaget att höja skatten i Region Östergötland. V tycker att en skattehöjning behövs men är oroliga för att pengarna inte ska gå till rätt saker.

En skattehöjning löser inte vårdens problem, säger Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande. De två oppositionspartierna menar att den styrande koalitionen har ”visat en total handlingsförlamning”. Förslaget om skattehöjning betecknas som ”en sorts quick fix” utan att ordentligt utreda varför kostnaderna ökar.

SD vill först veta mer

Darko Mamkovic (SD) Foto: SVT

SD säger sig inte kunna kommentera förslaget innan man har fått se några underlag. Partiets företrädare, Darko Mamkovic, menar dock att de 850 miljoner kronor, som skulle bli resultatet av en skattehöjning, inte på långt när räcker för att täcka dagens underskott i budgeten.

V vill höja skatten

Emil Broberg (V) säger att Vänsterpartiet välkomnar en skattehöjning, även om han tycker att något borde gjorts för flera år sedan. Han är positiv till att de styrande partierna, som han uttrycker det, har lyssnat på Vänsterpartiets kritik.

Emil Broberg gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland

Han är dock tveksam till att de nya pengarna kommer att användas på ett klokt sätt. Broberg är bland annat orolig för att pengarna kommer att täcka utgifter för intag av hyrpersonal, vilket enligt honom är en av orsakerna till regionens dåliga ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.