Regionhuset i Linköping. Foto: Region Östergötland

Stort minusresultat för Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötlands preliminära bokslutsresultat för 2018 ser ut att landa på minus 305 miljoner kronor. Det är 440 miljoner sämre än det budgeterade resultatet på 135 miljoner kronor.

Förra årets resultat för verksamheten är minus 386 miljoner kronor och sjukvårdens minus ligger på 517 miljoner kronor, vilket är 348 miljoner kronor sämre än vad man budgeterat för.

Vad det gäller sjukvårdens produktionsenheter så redovisar nio av tio ett sämre resultat än vad som budgeterats. Störst underskott redovisar Sinnescentrum, Närsjukvården i östra Östergötland, Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård och Närsjukvården i centrala Östergötland.

Ekonomidirektören: ”Allvarligt ekonomiskt läge”

Samtidigt har regionens finansiella placeringar inte givit den avkastning man budgeterat för. Där har man gått 210 miljoner back.

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge med alltför hög kostnadsutveckling i verksamheten, där vi ännu inte ser något trendbrott. Under 2018 har flera olika regionövergripande åtgärder inletts som förväntas ge effekt framåt, exempelvis en översyn av de administrativa processerna, säger ekonomidirektör Åsa Hedin Karlsson i ett uttalande.

S: ”Det krävs också rätt åtgärder”

Regionens politiska ledning förväntar sig en tuff ekonomisk framtid, där vårdbehoven väntas öka mer än intäkterna.

–  En av regionens viktigaste uppgifter är att invånarna i länet ska få tillgång till vård av hög kvalitet när de behöver den. Vi har goda medicinska resultat, ett positivt eget kapital och en låg skattesats. Men det krävs också rätt åtgärder för att få en balans i ekonomin så att vi långsiktigt kan uppnå våra mål, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

V: ”Det krävs mer resurser till sjukvården”

Oppositionen är kritiska till att regionens politiska ledning inte lyckas hantera det underskott som nu uppstått. Vänsterpartiets lösning är att höja skatten.

– Vi har sett detta komma länge. Vi har en sjukvård som är strukturellt underfinansierad. Det krävs mer resurser till sjukvården. Annars väntar katastrofala nedskärningar, säger Emil Broberg, Vänsterpartiets gruppledare.

M: ”Vi kräver att de nu verkställs”

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att de förändringar man föreslagit ska genomföras för att vända den negativa ekonomiska spiral regionen är inne i.

– Moderaterna och Kristdemokraterna fick i november gehör för ett stort antal uppdrag i samband med att regionfullmäktige fattade beslut om finansplan. Uppdragen handlar om allt från ersättningssystem, morgondagens kompetensförsörjning och resursfördelning till effektivisering av administrativa processer och en primärvårdsreform. Vi kräver att de nu verkställs för att kunna påbörja arbetet att vända på utvecklingen, säger oppositionsrådet Marie Morell (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.