Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårddirektör Jessica Frisk. Foto: SVT

Vårddirektör inför jul- och nyårshelgen: ”Vi opererar inte sådant som kan vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Under senare tid har det rapporterats om ett hårt tryck mot vården i Östergötland. Flera virus cirkulerar samtidigt och nu närmar sig jul och nyår med stormsteg. För att personal ska kunna få ledigt genomförs bland annat inte operationer som kan vänta.

– Vi har lägre operationskapacitet för att kunna prioritera de patienter som är akuta eller i behov av vård som inte kan vänta, säger vårddirektör Jessica Frisk.

Hon säger också att personalen är i stort behov av återhämtning efter flera år med coronapandemi samt en tuff sommar som följdes av en tuff höst.

Virus och vinterkräksjuka

Att östgötarna nu tar ansvar för att förhindra smittspridning och ser till att vaccinera sig vill hon också trycka på. Frisk menar dessutom att vaccinering mot covid-19 gör att de som insjuknar blir mindre svårt sjuka.

– De som ligger inne för covid är inte vaccinerade eller saknar spruta tre till fem. Vi ser att vaccinet har en god effekt mot svår sjukdom.

Folkhälsomyndigheten meddelade i ett nyhetsbrev på fredagen att det är en fortsatt kraftigt ökad smittspridning av covid-19, influensa och RS-virus. Och som det inte var nog är även spridningen av vinterkräksjuka igång, enligt FHM.

Mer om vårdens planering inför helgerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.