Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargvalpar födda i Långbogenreviret

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra vargvalpar har fötts under 2021 i det så kallade Långbogenreviret norr om Roxen. Det meddelar länsstyrelsen.

Vargvalparna har fångats på film av en av de viltkameror som finns uppsatta i revieret. Filmen visar en vuxen varg och 4 valpar.

– Att det fötts nya valpar var ganska väntat eftersom Länsstyrelsen under sommaren har fått rapporter från personer som har sett valpar i reviret, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett uttalande.

Fötts valpar i reviret flera år

Det var i början av 2018 som två vargar bildade revir mellan Borensberg och Finspång. Reviret fick namnet Långbogen efter en sjö som ligger i området. Tidigare inventeringar har visat att det fötts valpar i reviret både 2019 och 2020. Årets inventering börjar om några veckor.

– Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Då kommer vi att samla in spillning i reviret för att få svar på vilka och hur många individer som finns i området, säger Fredrik Näsman.

Sommaren 2020 sköts en vargtik i området i samband med skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.