Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör värnpliktiga om deras tid i lumpen. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Värnpliktig: ”Det är allmänt tyngre”

Uppdaterad
Publicerad

Lång marsch mitt i natten med uppemot 30 kilo packning på ryggen och i 18 graders kyla. Värnpliktiga på Helikopterflottiljen på Malmen i Linköping berättar om deras starkaste minne under lumpen.

– Soldatprovet var mycket fysiskt ansträngande i kombination med sömn- och matbrist, säger Bryan Ramirez, hjälpmekaniker.

Emanuel Persson minns också soldatprovet och den nio kilometer långa marschen mitt i natten. Han berättar också att värnplikten blivit tuffare med högre krav de senaste åren.

”Blivit tuffare”

– På vissa sätt har det blivit tuffare. Det är ju olika befattningar också så att, det är olika tufft och olika tungt beroende på vad man har för befattning, säger Emanuel Persson och tillägger att man bär mycket mer nuförtiden.

– Exempelvis förr hade man inte kroppsskydd och det är mycket större stridsselar, förr var det bara två magasinsfickor, säger hjälpmekaniker Emanuel Persson.

Elena Fredriksson, basenhetschef Helikopterflottiljen i Linköping instämmer att dagens utrustning väger mer, både skydd och den tekniska utrustningen. Vilket hon menar kräver mer styrka och högre uthållighet.

Hör värnpliktiga utveckla och berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer