Foto: SVT

Vem är Inga Lindström?

Uppdaterad
Publicerad

Det är en långkörare och publikfavorit på tysk tv, serien med samlingsnamnet Inga Lindström, men Inga är ingen rollfigur utan en pseudonym för manusförfattaren.

Serien sorteras in facket kärleks- och familjefilm. Kvart över åtta varje söndagkväll visar den tyska tv-kanalen ZDF en kärleksfilm, på tyska Herzkino. Flera olika serier finns och en av de är Inga Lindström-serien. Själva namnet är inte en karaktär i serien utan en pseudonym för manusförfattaren Christiane Sadlo.

Som regel rör sig handlingen kring en kvinna och en man, som i början stöter på problem och hinder av olika slag. Till slut får de varandra och allt slutar lyckligt. Det speciella med Inga Lindström-serien är att den utspelar sig i Sverige.

Första inspelningen för 16 år sedan

Sedan 2003 har tyska skådespelare och filmteam kommit till Sverige på sommaren för att spela in de populära filmerna. Skådespelarna talar tyska, men rollfigurerna har ofta svenska namn, eller åtminstone namn som klingar svenskt i tyska öron.

Till en början gjordes de flesta inspelningar i Sörmland, där bolaget Bavaria Fiction har ett kontor i Nyköping. Sedan har flera andra svenska orter som Norrköping, Söderköping och i år Rejmyre fått bidra med filmmiljöer.

Naturen – ett dragplåster

Det som lockar tv-publiken är de vackra svenska vyerna. Ofta bor någon av rollfigurerna i ett gods eller på en herrgård. Runtom finns svensk sommar med skog, sjöar och röda stugor, kort sagt en idyll.

Hur fullständig Sverigebilden blir av det som visas i serien kan väl diskuteras, men säkert är det en och annan tysk turist som valt att semestera i Sverige efter en Inga Lindström-film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.