Carin Tyrén som är sucidpreventiv samordnare på Region Östergötland. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

”Vi befarar att fler kommer lida av psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin påverkar hela samhället och samhället är individer, det säger Carin Tyrén som är suicidpreventiv samordnare på Region Östergötland. Hon befarar att allt fler kommer drabbas av psykisk ohälsa.

Att ekonomi, oro och stress påverkar vårt leverne och vårt mående är känt, och i den pågående coronapandemin försöker nu vården förbereda sig för att allt fler kan komma behöva hjälp med sin psykiska ohälsa.

– Vi försöker förutse hur folkhälsan kommer att bli och vi behöver förbereda planer för att möta behov av en högre grad psykisk ohälsa. Personer som annars inte varit i riskzonen för psykisk ohälsa kan ha blivit det, säger Carin Tyrén.

Rädsla för fysiska besök

Vidare säger hon att man ännu inte mött ett ökat tryck, men det kan också ha att göra med att människor är rädda för att söka vård.

– Vi har ju sett att människor är rädda för att söka sig till fysiska besök.

På vilket sätt påverkas människor av coronapandemin?

– Det påverkar olika. Det kan handla om oro för sitt uppehälle. Att inte kunna leva sitt liv som man är van vid. Svårigheter i relationer, lättare till missbruk. Oro och stress tär väldigt mycket. Det handlar också om mer existentiella frågor hur lever vi våra liv och hur vi omvärderar, säger Carin Tyrén.

Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 finns på sidan: Uppdrag psykisk hälsa 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet