Hör vad Bror Tommy Sturk (MP) och Rebecka Hovenberg (MP) säger om det minskade väljarstödet. Foto: SVT

MP:s väljarstöd halverat i kommunerna i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Väljarstödet för Miljöpartiet har i stort sett halverats i östgötakommunerna efter årets val. Kompromisserna på regeringsnivå om flyktingmottagandet, Vattenfalls försäljning av brunkolsgruvor och Sveriges Natosamarbete har drabbat partiet även på kommunnivå. Det menar flera miljöpartistiska politiker i Östergötland.

I  Boxholm och Valdemarsvik har Miljöpartiet helt utplånats i kommunfullmäktige efter valet i söndags och i flera andra kommuner har valresultatet halverats jämfört med för fyra år sedan.

– Jag är realist och har förstått att risken för att vi skulle trilla ur var rätt så stor, säger Bror Tommy Sturk (MP) som röstats bort på partiets enda mandat i kommunfullmäktige i Valdemarsvik.

Val 2018 – #dinröst

Ändå nöjda

Miljöpartiet i Linköping har varit med i kommunstyret de senaste fyra åren. I årets val tappade partiet två mandat.

– Vi hade ju hoppats på ett bättre resultat än vi fick, men jag känner att vi ändå gjort en bra valrörelse där vi tappat betydligt mindre än på många andra håll, säger kommunalrådet i Linköping, Rebecka Hovenberg (MP).

Bränder och hetta

I förhandsspekulationerna har många trott att Miljöpartiet skulle få många röster efter sommarens hetta och många bränder. Men klimatfrågan spelade inte partiet i händerna.

– Hade vi fått sex procent i riksdagsvalet, så hade alla sagt att det bara berodde på bränderna,. Att vi lyckats nå folk populistiskt. Det är sämre att bygga politik på de villkoren, säger Bror Tommy Sturk i Miljöpartiet i Valdemarsvik.

– Alla partier började prata klimat nu på slutet och då är det väl svårt för folk att se skillnader mellan olika klimatpolitik, säger kommunalrådet i Linköping Rebecka Hovenberg (MP).

”De fyras gäng”

En orsak till det dåliga valresultatet kan också ha varit ”de fyras gäng”. Det handlar om fyra miljöpartister. Bland andra östgötapolitikern Annika Lillemets, som valt att lämna riksdagen på grund av att de tycker att partiet kompromissat bort sina grundvärderingar i regeringsarbetet.

– Det har betytt en hel del. Speciellt att vi fått en osämja i partiet som inte är sund. De fyras gäng hade ju gärna sett att Miljöpartiet lämnat regeringen, men vad hade vi vunnit på det? Den närmaste tiden kommer att fortsätta vara tuff för partiet, säger Bror Tommy Sturk (MP) i Valdemarsvik.

– Jag kan tänka mig att det har skadat partiet. Men det vi måste bli bättre på är att kommunicera ut vår politik, säger kommunalrådet i Linköping, Rebecka Hovenberg (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet