Foto: SVT

”Vi vill inte ha nazister här”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten avslog idag överklagandet av Nordiska Motståndsrörelsens tillstånd att vistas på Södertorg i Visby under Almedalsveckan. Att den nazistiska organisationen nu kommer att finns vid torget upprör de som bor i området.

Åskådare och media fanns på plats vid elvatiden idag då man befarade att Nordiska motståndsrörelsen skulle ta plats vid Södertorg.

Men trots att deras tillstånd för allmän sammankomst började idag, så dök de aldrig upp, till mångas lättnad.

Almedalsveckan

– Jag bor här på Södertorg i en lägenhet och nu ska nazisterna demonstrera här utanför. Det gör mig djupt upprörd och jag vet inte hur jag ska hantera det. Vi vill inte ha nazister här, säger Lotta som bor vid Södertorg.

”Jag tycker det är vedervärdigt”

RFSL hade överklagat polistillståndet till förvaltningsrätten, men idag avslogs överklagandet, och därmed är det fritt fram för Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag tycker det är vedervärdigt givetvis. Det är en organisation som är emot allas lika värde och det är något vi verkligen inte kan ställa upp på, säger Magnus Olsson som är verksamhetsledare för Visby Centrum.

Och efter att ha funderat lite har Lotta bestämt sig för hur hon ska agera:

– Nu går jag till bokhandeln och köper papper och gör ett plakat som jag sätter upp i fönstret!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalsveckan

Mer i ämnet