Bristen på barnmorskor är som störst på sommaren i Region Östergötland. Foto: Hasse Holmberg/TT & SVT

Förlossningsvården ska stärkas med fler barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

För att stärka förlossningsvården i Östergötland vill majoriteten i regionen lägga pengarna på att utbilda fler barnmorskor.

I början av året kom beskedet att regeringen skulle betala ut totalt 490 miljoner kronor i Sverige för att förbättra kvinnors hälsa och förlossningsvårde. För Östergötlands del handlar det om 22,5 miljoner.

Nu meddelar Koalition för Östergötland, (S), (MP), (L) och (C) att man vill använda pengarna till att förstärka utbildningen av fler barnmorskor.

Förlossningsskador

Behöver rätt kompetens

Regionråd Kaisa Karro (S) skriver i ett pressmeddelande att satsningen är stor och välbehövlig:

 – Vi har idag en brist på utbildade barnmorskor vilket gör att utbildning är rätt väg att gå, vi behöver fler medarbetare med rätt kompetens inom förlossningsvården.

Pengarna går till Barn- och kvinnocentrum som har ansvar för förlossningsvården. 13,5 miljoner kronor ska användas i år och 9 miljoner nästa år.

Läs mer: Nu ska förlossningsvården förbättras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet