Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) representerar båda partier i styrande kvartetten, men vindkraften splittrar – se deras debatt. Foto: SVT

Vindkraften splittrar partierna i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping är en kommun som inte har någon vindkraft, men i de norra delarna, norr om Simonstorp vill nu bolaget Holmen bygga ett tiotal vindkraftverk. Men flera politiska partier är emot planerna.

Kriget i Ukraina har ökat kraven på att vi snabbt måste börja producera mer egen el i Sverige, men kommunpolitiker runt om i landet stoppar projekt efter projekt. Ifjol var det 78 procent av alla vindkraftsbyggen som stoppades av kommunpolitiker.

Bolaget Holmen hade till exempel planer på att bygga vindkraft i Finspång, men politikerna sa nej. De av Holmens planerade vindkraftverk som står på Norrköpings sida av kommungränsen har däremot inte stoppats.

Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna anser att kommunen ska stoppa planerna, men de andra partierna i kommunfullmäktige tycker att Länsstyrelsen i Östergötland ska få avgöra om det är lämpligt att ha vindkraft i området.

Politisk strid

Vi lät två politiker träffas i Simonstorp för att diskutera projektet, Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L). Båda två är kommunalråd och tillhör den kvartett av partier som styr kommunen, men när det gäller vindkraften är de oense.

Hör deras diskussion i klippet ovan!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar vilka regler och faktorer som kan påverka besluten om ett vindkraftsbygge. Foto: SVT

Tillstånd för att bygga vindkraft i en kommun ska enligt miljöbalken ges efter att den aktuella kommunen har godkänt det. Möjligheten för en kommun att avslå anläggandet av vindkraftparker kallas till vardags för kommunalt veto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet