Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yasna Razaghi blev nyligen uttagen till det svenska landslaget i taekwondo. Nu drömmer hon om OS. ”Jag vill vara en röst för alla tjejer i Afghanistan och visa att det går att vinna medaljer”, säger hon. I klippet får du följa med till en träning och se hur hon stöttar andra. Foto: Tina Enström/SVT

15-åriga Yasna i Skäggetorp tränar taekwondo fem timmar om dagen – drömmer om OS

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Riksidrottsförbundet visar att ungdomar i utsatta områden idrottar i mindre utsträckning. Bland tjejer är skillnaderna ännu tydligare. Men Yasna Razaghi, som bor i Skäggetorp i Linköping, går mot strömmen och tränar taekwondo flera timmar varje dag.

I Skäggetorp i Linköping är det bara 22 procent av alla barn och unga som är aktiva i en idrottsförening: 29 procent av killarna och 14 procent av tjejerna.

Det är generellt vanligare att killar idrottar i en förening än att tjejer gör det. Det visar Riksidrottsförbundets nya statistik som presenteras i veckan. Och det gäller för alla åldersgrupper mellan 7 och 25 år.

Yasnas förening har satsat hårt på att locka fler tjejer till träningarna och nu är det nästan lika många tjejer som killar i föreningen.

I klippet ovan följer vi med Yasna på en träning och ser henne stötta andra unga i området.

”Tränar hårt, varje dag”

Yasna och hennes syster tränar tillsammans varje dag i taekwondo-lokalen som ligger utmed Industrigatan.

Hon och hennes familj kom till Sverige 2020. Familjen är afghaner men flydde från Iran. Det tog inte lång tid innan Yasna sökte upp en taekwondo-förening i Linköping och började träna.

– De såg att jag hade talang så jag bestämde mig för att träna hårt, varje dag, berättar hon.

Den hårda träningen gav resultat och nyligen blev hon uttagen till det svenska juniorlandslaget i taekwondo. Nu drömmer hon om OS-medaljer.

I klippet nedan får du följa med idrottskonsulenten Ayar Shekha när han besöker en av taekwandoföreningarna i Skäggetorp och hör honom berätta om hur man kan stärka föreningar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportage: Vi följde med idrottskonsulenten Ayar Shekha, själv uppvuxen i Skäggetorp, för att se hur han fick taekwandoföreningarna i Skäggetorp att växa till över tusen medlemmar. Foto: Tina Enström, SVT

Här kan du se hur idrottandet ser ut i ditt bostadsområde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet