Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportage: Vi följde med idrottskonsulenten Ayar Shekha, själv uppvuxen i Skäggetorp, för att se hur han fick taekwandoföreningarna i Skäggetorp att växa till över tusen medlemmar. Foto: Tina Enström, SVT

Så stöttar Ayar idrottsföreningar i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

Idrottskonsulenten Ayar Shekha är kritisk mot hur stödet till idrottsföreningar har delats ut.

– I Skäggetorp fanns det flera idrottsföreningar, men de var resurssvaga och många fick inget bidrag från stat eller kommun. För de visste inte hur de skulle söka pengar.

Ny statistik från Riksidrottsförbundet visar för första gången svart på vitt hur stora skillnaderna mellan olika bostadsområden är. Linköpingsstadsdelen Skäggetorp är en av de så kallat utsatta stadsdelar där idrottandet är lågt.

Söker inte ens bidrag

Det ser likadant ut i hela Sverige: En tydlig skiljelinje mellan välbärgade bostadsområden och områden där invånarna har svag ekonomi. Här kan du se hur det ser ut i just ditt bostadsområde.

– Många av föreningarna i de här områdena har inte ens sökt de kommunala bidragen, berättar Ayar Shekha.

För några år sedan fick han uppdraget att samordna idrotten i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Där är bara 22 procent av barn och unga aktiva i en idrottsförening. Det kan jämföras med stadsdelen Ekängen i samma kommun där 67 procent av de unga idrottar.

– Vi såg att det fanns 8-10 föreningar i Skäggetorp, men de hade inte resurser att nå ut till en större målgrupp.

Kortsiktiga aktiviteter

Ayar Shekha är kritisk till hur det kommunala stödet till idrottsföreningar delades ut tidigare.

– Tidigare gick stödet till kortsiktiga satsningar och projekt, men jag tycker det har blivit bättre här i Linköping nu eftersom kommunen har bättre dialog med föreningarna och riktar stödet till långsiktiga satsningar.

Många gånger går pengar till speciella satsningar och nya aktiviteter, anser Ayar Shekha, istället för att stärka de föreningar som redan finns i områdena.

– Brist på pengar är inte alltid huvudproblemet. Utan föreningskunskap. Jag hjälper bland annat föreningarna att söka de bidrag som finns. Då får de resurser så att de kan köpa material och boka fler halltider. Och då får de också fler medlemmar.

Följ med Ayar när han besöker en av taekwandoföreningarna i Skäggetorp i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yasna Razaghi blev nyligen uttagen till det svenska landslaget i taekwondo. Nu drömmer hon om OS. ”Jag vill vara en röst för alla tjejer i Afghanistan och visa att det går att vinna medaljer”, säger hon. I klippet får du följa med till en träning och se hur hon stöttar andra. Foto: Tina Enström/SVT

Här kan du se hur idrottandet ser ut i ditt bostadsområde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet