Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kartläggning visar fem tydliga orsaker till att barn och ungdomar i resurssvaga områden inte idrottar. I videon kan du se vilka. Foto: Tina Enström/SVT

Lista: Fem orsaker till att barn och unga inte idrottar

Uppdaterad
Publicerad

I resurssvaga bostadsområden är det vanligaste att barn och unga inte idrottar i en förening. Det visar ny statistik från Riksidrottsförbundet.

– Det finns fem tydliga orsaker till det enligt vår kartläggning, säger idrottskonsulenten Ayar Shekha.

Riksidrottsförbundet presenterar nu helt ny statistik på stadsdelsnivå som visar att idrottandet i resurssvaga bostadsområden är lägre än man tidigare har trott.

En kartläggning i stadsdelen Skäggetorp i Linköping ger fem tydliga svar på vad det kan bero på.

Ojämlik ungdomsidrott

– Vi gick ut till skolorna och intervjuade barnen. Vi frågade om man är med i någon förening, varför man är med i en förening, vilket idrott man skulle vilja hålla på med och mycket mer, säger Ayar Shekha som är idrottskonsulent i området.

I videon ovanförberättar han vad kartläggningen visar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi följde med idrottskonsulenten Ayar Shekha, själv uppvuxen i Skäggetorp, för att se hur han fick taekwandoföreningarna i Skäggetorp att växa till över tusen medlemmar. Foto: Tina Enström, SVT

Här kan du se hur idrottandet ser ut i ditt bostadsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet