Fem fakta om vargen: Foto: Junge, Heiko/TT

Ytterligare varg upptäckt i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I höstas bekräftade Länsstyrelsen i Östergötland att det vargpar som bildat revir i Långbogenreviret i skogarna norr om Roxen fått tre valpar. Nu konstaterar Länsstyrelsen att fler vargvalpar finns i området.

Enligt Mia Kjällander, som är vilthandläggare vid Länsstyrelsen, är det ytterligare en honvalp som nu konstaterats i området med hjälp av DNA.

– Proverna lämnades in den 9:e januari och resultatet kom igår, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Varg i Östergötland

Sammanlagt ska det nu röra sig om två hanvalpar och tre honvalpar.

– Sedan har vi fått resultat på ytterligare en valp av okänt kön. Men vi får se vad det blir av den. Om det är någon av de andra som vi inte kunnat fastställa eller om det rör sig om ytterligare en valp. Det handlar nu om fem eller sex valpar i området, säger Mia Kjällander.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Varginventeringen kommer att pågå till slutet av mars och det är både länsstyrelsen och privatpersoner som lämnar in spillning via länsstyrelsen som sedan analyseras med DNA.

– Vi vet inte om det kan finnas ännu fler i området. Vi får se vad resultatet blir i slutet av mars, säger Mia Kjällander.

Påverkar det här frågan om skyddsjakt på något sätt?

– Inte för tillfället i alla fall. Men det kan såklart påverka längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet