Enligt Tullverket hittades narkotikan i lastutrymmet under lastbilen, bakom avsågade lastpallar. Foto: Tullverket

Smugglade 100 kilo knark bakom lastpallar – värt 38 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 kilo narkotika hittades i en lastbil som var på väg in i Sverige via färjan från Tyskland. Narkotikan låg gömd under bilen, i utrymmet där lastpallar brukar försvaras. Föraren åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Enligt ett pressmeddelande från Tullverket rör det sig om nästan 20 kilo kokain, 93 kilo amfetamin och 5 kilo ketamin. Det sammanlagda värdet ligger på drygt 38 miljoner kronor, enligt Tullverket.

– Det är ett väldigt stort beslag. Det är fantastiskt bra att vi är på rätt plats och att narkotikan inte kommer ut i samhället, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullkriminalen Syd.

Låg bakom lastpallar

Lastbilen stoppades i Norra hamnen i Malmö i juni i år. När inspektörer bestämde sig för att kontrollera fordonet, upptäckte de att i en av sidolådorna under bilen låg det avsågade lastpallar. Bakom lastpallarna låg det flera väskor med narkotika.

– Personal på plats gör bedömningen att det finns avvikelser i samtalet med chauffören. Man finner narkotikan bakom pallboxarna ganska snabbt.

Är det ett ovanligt gömställe?

– Nej, det är inte ovanligt på just lastbilar. Dels för att man försöker göra det svårt att hitta och göra det svårare att bevisa att chauffören begått ett brott. Anledningen till att han åtalas är motstridiga uppgifter och värdet av transporten i sig gör att han bör känna till det.

Chauffören menar att han inte känt till narkotikan och förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.