20-åriga Emilia hittades död i Vramsån i Tollarp den 3 december 2019. Foto: Tommy Svensson/Kristianstadbladet.

Emilias mördare döms till 14 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan avslutades slutpläderingen i rättegången mot den åtalade mannen som misstänks ha mördat sin barndomsvän Emilia Lundberg i Tollarp för drygt ett år sedan. Nu döms mannen 14 års fängelse.

Åklagaren har sedan tidigare yrkat på ett långt fängelsestraff för den man i 20-årsåldern som mördat henne.

Enligt domen har mannen skurit och huggt kvinnan med ett skarpt föremål mot hennes hals, huvud, lår och rygg. Kvinnan dog sedan av yttre förblödning. Mordet ska ha skett nära Vramsån i Tollarp vid middagstid den 22 november 2019.

Mannen kände Emilia

Den 3 december 2019 hittades Emilia Lundberg död vid Vramsån i Tollarp efter att ha varit försvunnen i elva dagar.

Mannen och kvinnan kände varandra sedan tidigare och var barndomsvänner.

Led inte av psykisk störning

Mannen i 20-årsåldern har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen visade att han inte led av någon psykisk störning, varken då mordet skedde eller under själva undersökningen.

Brottet motsvarar ett straffvärde på 16 års fängelse skriver tingsrätten. Men domstolen kan inte ge ett längre straff än 14 år, eftersom att mannen var under 21 år då mordet begicks.

Domen ska överklagas

Den dömde mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och hans advokat Mellka Kjellberg kommer att överklaga domen till Hovrätten. Hon är dock inte förvånad över utfallet.

– Vi kommer överklaga så snart som möjligt. Men jag var förberedd. Om man skickas till en rättspsykiatrisk undersökning finns det en övervägande risk att man döms till fängelse, säger hon.

Kjellberg menar att de har gjort en annan bevisvärdering som visar att det inte finns några spår efter den dömde mannen som skulle kunna vara bevis.

– Min huvudman är dömd till det strängaste straffet men vi ska yrka på att han frikänns helt. Om Hovrätten ändå tänker döma honom till fängelse ska han ha ett lägre fängelsestraff, säger försvarsadvokat Melka Kjellberg.

Så här rapporterade SVT när rättegången avslutades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20-åriga Emilia hittades död i Vramsån i Tollarp den 3 december 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer