16-åring åtalas för Emporia-rånet

Uppdaterad
Publicerad

Två 15-åriga pojkar från Svedala fördes under knivhot bort från köpcentret Emporia i Malmö i slutet av juli. De misshandlades, förnedrades och hotades till livet. Nu åtalas en 16-årig pojke för rånet.

16-åringen, som vid rånet var 15 år, och en pojke på 14 år är misstänkta för rånet men eftersom fjortonåringen inte är straffmyndig åtalas inte han.

En flicka har också varit misstänkt.

– Det kvarstår inte längre några misstankar mot henne, säger åklagare Kristina Amilon.

Hotade med kniv

Hon lämnade sin stämningsansökan till Malmö tingsrätt under måndagen. I den står beskrivet hur de misstänkta med kniv tvingat de två femtonåringarna från Svedala med sig ut till ett parkeringshus.

Där har rånarna tagit keps och telefon från sina offer samtidigt som de tvingat ner svedalakillarna på knä föra att kyssa deras fötter och därefter slagit och sparkat dem.

Vidare fick offren ta ut pengar och betala för sina rånare när de bränt dem med cigaretter och tändare.

Grova brott

Brotten är enligt åklagaren grova eftersom de innehåller våldsinslag, har pågått i tre timmar och dessutom foto- och videodokumenterats.

– De är misstänkta för grovt rån och övergrepp i rättssak, men också misshandel och hot som ingår i det grova rånet, säger Kristina Amilon.

Huvudförhandling kommer att hållas 12 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.