Foto: SVT Design

16-åring misstänks ha våldtagit 13-årig flicka under idrottsdag

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke åtalas för att ha våldtagit en 13-årig flicka inne på en toalett under en idrottsdag i skolan. Händelsen utspelade sig bara två veckor efter att han blivit dömd för att ha sexuellt ofredat tre flickor på skolan.

Det var i mitten på oktober i år som skolan hade en idrottsdag på en sporthall i Malmö. 16-åringen ska då ha tagit på den 13-åriga flickans bröst, rumpa och underliv på ett sätt som åklagaren menar bör betraktas som våldtäkt. Han ska ha gjort detta inne på en låst toalett.

Enligt åtalet finns det rättsintyg som visar att flickan fick skador av övergreppet.

Övergreppen avbröts först när en vuxen ingrep genom att öppna dörren.

Ofredade flickor på skolan

Åklagaren, Ida Killeslätt, är förtegen i ärendet. Men hon bekräftar att övergreppen ska ha skett under en idrottsdag och att 13-åringen och 16-åringen går på samma skola. Hon åtalar honom för våldtäkt mot barn.

Hans advokat vill inte heller kommentera fallet med hänsyn till de inblandades låga ålder. Men i åtalet står det att 16-åringen erkänner sexuellt övergrepp mot barn.

16-åringen dömdes så sent som för en månad sedan för att ha sexuellt ofredat tre flickor på samma Malmöskola. De tre flickorna blev under två veckors tid under hösten 2016 utsatta för 16-åringens tafsande. Han tog dem på brösten och rumpan, både utanpå och innanför deras kläder. Vid ett tillfälle slog han så hårt på en flickas rumpa att hon fick ett rött märke efteråt.

16-åringen, som var 15 år vid brottstillfällena, nekade helt till anklagelserna och menade att flickorna ljög.

Hård kritik mot skolan

I domen från förra månaden riktar tingsrätten hård kritik mot skolan. Domstolen skriver att 16-åringen hade satt i system att sexuellt trakassera flickorna och att bilden som flickorna gett av skolledningen ”har gett tingsrätten intrycket av att de vuxna på skolan har kapitulerat och undandragit sig sitt ansvar.”

Pojken har gått kvar på skolan efter de första händelserna.

Rektorn på den aktuella skolan skriver i ett mail till SVT Nyheter Skåne att de vidtog flera åtgärder när det blev känt att pojken sexuellt trakasserat flickorna på skolan och att de ser allvarligt på händelsen.

På frågan om varför han fick gå kvar på skolan svarar han:

– Vi har skolplikt i Sverige, upp till nionde klass. Skolan har inte rätt att stänga av en elev för att han dömts för sexuellt ofredande, det finns ingen laglig grund. Både pojken och flickorna ville gå kvar på skolan. Jag tycker det vore rimligt att kunna stänga av en dömd person för att skydda offren men vi varken kan eller får flytta på en elev utan vårdnadshavarens önskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.