Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Sista veckan kom det in 1200 ansökningar – och det överraskade oss”, säger Patrik Åkesson, enhetschef vid statliga bostadsstöd Länsstyrelsen Skåne. Foto: Fanny Berg

17 miljoner i stöd till skånska hyresvärdar

Publicerad

För att utsatta branscher ska kunna klara sig under pandemin har hyresvärdar kunnat ansöka om stöd hos Boverket när de sänkt hyran för sin hyresgäst.
– Som det ser ut nu har vi i Skåne beviljat totalt 17 miljoner till hyresvärdar, säger Patrik Åkesson, enhetschef vid statliga bostadsstöd Länsstyrelsen Skåne.

Fram till sista augusti kunde skånska hyresvärdar ansöka om hyresstöd om det finns ett rabatterat kontrakt mellan värden och hyresgästen. Och det gäller om hyresgästen klassas som en utsatt bransch under pandemin – som till exempel klädesbutiker och restauranger.

– Söktrycket har varit stort men det blev ungefär som vi förväntade oss. 5200 ansökningar kom in från Skåne, säger Patrik Åkesson, enhetschef vid statliga bostadsstöd Länsstyrelsen Skåne.

”Viktigt att betala ut pengarna snabbt”

Det har hittills tagits 420 beslut i Skåne men arbetet förväntas pågå fram till årskiftet.

– Det viktigaste just nu är att betala ut pengarna snabbt, på ett korrekt sätt och framför allt till rätt person, säger Patrik Åkesson.

Beloppen som beviljas varierar stort – och kan vara allt från ett par tusenlappar upp till hundratusentals kronor.

Ej kompletta ansökningar

Totalt handlägger 20 personer på Länsstyrelsen i Skåne ansökningarna.

– Det problem vi sett är att många ansökningarna inte är kompletta och det kan leda till att vi inte hinner betala ut beloppen i tid. Det tar tid från oss men även från de som sökt, säger Patrik Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer