Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Chaufförer har suttit i över ett dygn i sina lastbilar, men de är vid gott mod”, säger Dennis Kronholm, som arbetar med bärgningen på platsen. Foto: SVT

Flera lastbilar kvar på E22 – bärgning pågår

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en bärningsinsats på E22 där uppemot 1 000 bilar suttit fast sedan onsdagen.

– Vi jobbar för fullt med att bärga de bilar som är kvar, säger Markku Reinikainen, nätverkschef på SOS International.

Uppemot 1 000 bilar fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianstad under onsdagen. Detta på grund av snöovädret som drog in över Skåne. Flera personer satt fast, och har suttit fast, i över ett dygn i sina bilar. Räddningsinsatsen har pågått sedan natten till torsdagen.

SOS International fick en beställning av polisen under tidig eftermiddag om att påbörja, och koordinera, bärgning av 180 lastbilar som stod kvar i, och mellan, snödrivor på E22:an.

E22 avstängd efter snökaos

– Vi har ett omfattande arbete framför oss då vi bara kan bärga ett par lastbilar åt gången. Men det går framåt, säger Markku Reinikainen.

Vid 17-tiden meddelande Trafikverket att ett 60-tal tungbärgare skickats till E22 för att få loss de fordon som fortfarande står kvar. Vid 18-tiden fanns det cirka 50 lastbilar kvar på platsen. Runt 21-tiden uppger polisen att det fortfarande är runt 50 bilar kvar.

Chaufförer kvar i bilarna – vill inte evakueras

– Det finns flera personer som vill stanna i sina lastbilar, vi har ingen befogenhet att tvångsevakuera dessa, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Bärgningsarbetet beräknas pågå till midnatt. Enligt Trafikverkets prognos kan E22 öppnas upp tidigast klockan åtta på fredagsmorgonen.

– I alla lastbilar vi hjälpt hittills har chauffören suttit kvar. De flesta vid väldigt gott mod trots att många suttit här i över ett dygn, säger Dennis Kronholm, som arbetar med bärgningen på platsen.

Och nu kan det bli så att flera lastbilschaufförer får tillbringa ytterligare en natt på E22:an.

Flera aktörer på plats

Trafikverket, räddningstjänsten och polisen är också på plats och bistår med hjälp i den mån de kan.

– Vi hjälper till med plogning och saltning, säger Torbjörn Axelsson, på Trafikverket.

– Vi försöker vägleda de lastbilar som kommit loss, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet