Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att 192 personer valt att flytta till Malmö trots att de blir utan ersättning visar att ebo-lagen inte fungerar, menar kommunalrådet Sedat Arif (S). Foto: SVT

Trots indraget bidrag – 192 asylsökande flyttade till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den som söker asyl och skaffar ett eget boende i ett område som betraktas som utsatt blir utan ersättning. Det är nytt sedan 1 juli. Ändå har 192 personer flyttat till Malmö sedan den nya bestämmelsen började gälla, skriver tidningen Hem & Hyra.

Ebo-lagen från 1994 innebär att en person som söker asyl har rätt att ordna ett eget boende istället för att bo på en flyktingförläggning.

Men kritiken från svenska kommuner har varit omfattande, med hänvisning till att den bidrar till social misär och trångboddhet.

Därför har flera kommuner ansökt om att få delar av eller hela kommunen undantagen från lagstiftningen. Malmö tillhör de kommuner som valt att undanta hela kommunen från ebo-lagen, och kommunledningen vill dessutom avskaffa lagen i sin helhet.

Förlorar ersättning

Men trots att den som väljer att skriva sig i Malmö från och med 1 juli förlorar rätten till ersättning har 192 personer ändå gjort detta sedan dess, visar statistik som tidningen Hem & Hyra låtit Migrationsverket ta fram.

– Vi har i 15 års tid påpekat att ebo inte fungerar och att lagen ska slopas så det här visar att vi har rätt, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst, till SVT Nyheter Skåne.

– Har man andra ekonomiska incitament som svartarbete är det alltid lockande att flytta hit till vår stad, säger Sedat Arif (S).

Har inte ändrat sig

Vänsterpartiet var ett av de partier som inte ville att hela Malmö skulle undantas från ebo-lagen. Oppositionsrådet Emma-Lina Johansson (V) står fast vid den inställningen.

– Med de nya siffrorna som kom idag ser vi ju att det faktiskt inte spelar någon roll att man undantar hela Malmö då människor flyttar hit i alla fall, säger Emma-Lina Johansson (V) till SVT Nyheter Skåne.

Tror du inte att det varit fler som flyttat hit om man inte tagit bort ersättningen?

– Vi tycker ju att alla ska vara välkomna i Malmö och ser inte ebo-lagstitningen som det grundläggande problemet utan till exempel att vi har en nästintill obefintlig bostadspolitik, säger Emma-Lina Johansson (V).

Så många har flyttat till utsatt område

Visa

Så många asylsökande har flyttat till ett särskilt utsatt område mellan juli och september i år.

Både delar av en kommun och en hel kommun kan klassas som särskilt utsatt.

Malmö: 192

Kristianstad: 23

Helsingborg: 20

Landskrona: 9

Åstorp: 8

Perstorp: 0

Källa: Hem & Hyra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer