Polisen kunde konstatera att bilen träffats av 15 skott. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

21-åring åtalas för mord – 15 skott sköts in i bil

Publicerad

En man sköts ihjäl på Censorsgatan i Malmö i september 2016. Ytterligare tre personer skadades när gärningsmännen på två scootrar sköt. Flera har varit misstänkta men bevisen håller bara för att åtala en av dem.

– Bevisen håller, vi har bland annat DNA från den misstänkte på två tomhylsor och filmer från övervakningskameror, tagna före, under och efter händelsen, säger åklagaren Neela Frisell.

Dessutom finns vittnesuppgifter och förhör som stärker åtalet.

En dödades och två skadades svårt

I september 2016 körde en bil med fyra män i tjugoårsåldern in i en sten vid en vändzon på Censorsgatan. Bilen hade jagats av två scootrar. De tre gärningsmännen sköt rakt mot bilen med ett automatvapen och två pistoler. En 19-åring dödades och två män skadades så allvarligt att de vara nära att dö.

– Bilen kom ingenstans så den var en dödsfälla och de har skjutit 15 skott rakt in i bilen, det är ren tur att någon överlevde, säger Neela Frisell.

Barn i lägenhet som besköts

I samband med den här händelsen fortsatte gärningsmännen att skjuta ytterligare skott mot en lägenhet där två barn var nära att träffas.

– Förundersökningen innehåller 6000 sidor och det har tagit lång tid att utreda det här, mycket på grund av att det är svårt att jobba i den här miljön, säger Neela Frisell.

Hon berättar att ett omfattande polisarbete som ligger bakom kartläggningen av vad som hände. Även om hon vet att det var flera gärningsmän inblandade så finns det inte tillräckliga bevis för att åtala någon av de andra.

Förnekar brott

Den nu åtalade mannen har varit helt tyst under alla förhör.

– Han förnekar gärningen. Han kommer att lämna sin redogörelse inför domstolen och är full av tillförsikt, säger den åtalade 21-åringens advokat Thomas Olsson till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet