Under fredagen samlades vänner och släktingar vid mordplatsen. Foto: SVT

23-åringen en kvart innan mordet: ”Jag känner döden nära”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen samlades vänner och släktingar på den plats på Ramels väg i Malmö där en 23-åring sköts ihjäl på torsdagskvällen.

Många av dem var mycket upprörda över vad som hänt.

En kvart innan mordet inträffade mötte Mohammed 23-åringen som han beskriver som sin barndomsvän.

– Han kände sig hotad och sa till oss att han var rädd och att han inte ville dö. ”Jag känner döden nära”, sa han.

Våldet i Malmö

Sedan berättar Mohammed att han själv gick iväg för att träffa sin kusin.

En annan vän på platsen som vill vara anonym berättar samma sak om rädslan och hoten.

– Han ville ha skydd och levde under hot och polisen visste om det, säger han.

Avböjde skydd

Polisens informatör Lars Förstell  bekräftar hotbilden, men säger också att 23-åringen vid flera tillfällen bjudits in till samtal om det men avböjt.

– Vi har haft kontakt med honom i samband med det men han har inte varit intresserad av någon form av beskydd eller insats och man kan inte tvinga på någon som inte vill, säger han.

23-åringen är avregistrerad ur folkbokföringen sedan 1 mars 2017. Han har inte haft någon känd hemvist sedan december 2014, enligt Skatteverket.

Foto: SVT

Han har dömts för olika mindre brott och figurerat i flera andra utredningar och enligt Lars Förstell  ingick han i olika kriminella konstellationer.

Personer nära honom säger att han ville komma på rätt spår i livet men att det var svårt när han hade kvar samma kompisar och var kvar på samma ställe.

– Han var en snäll kille men hade en svår uppväxt. Ingen förtjänar att dö, säger Mohammed.

”Fullt med blod”

Han är också arg över att det tog så lång tid innan mordplatsen städades och upplever det som kränkande.

– När jag kom hit klockan ett på natten så var det fortfarande fullt med blod här och de hade inte ens täckt det med sand. De hade lämnat allt till oss.

De sju män som sitter anhållna i samband med mordet är alla i 20-25 års åldern.

– Det är personer som är väl kända och som förekommer i den brottsligheten som vi ser är förknippad med det dödliga våldet som utövats i Malmö under ganska lång tid.

Tog bild på skjuten

Den nu döde 23-åringen ska ha varit först på plats när den 16-årige Ahmed Obaid sköts ihjäl i januari, inte långt från Ramels väg. Han ska också ha tagit en bild på platsen, säger Lars Förstell.

Lars Förstell menar också att det finns samband mellan flera av de  mord som skett på senare tid i Malmö.

– Under utredningsarbetet med de senare morden har vi kunnat se kopplingar, det är samma individer som på olika sätt kan vara involverade eller ha intressen i det här dödliga våldet. Vi ser vissa gemensamma nämnare, säger Lars Förstell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet