Blommor och ljus vid mordplatsen i Malmö. Foto: SVT

Sju anhållna efter mord på 23-åring

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har anhållits för dödskjutningen i Rosengård i Malmö på torsdagskvällen. Den mördade 23-åringen är samma person som tidigare spred en bild på den mördade 16-årige Ahmed Obaid i sociala medier.

Polisen presstalesman Ewa-Gun Westford bekräftar att 23-åringen är den person som spred bilden på den skjutne 16-åringen i sociala medier.

– Det stämmer. Den här personen har varit delaktig i utredningen av mordet på 16-åringen, säger Westford.

Våldet i Malmö

Den 23-årige man som i går kväll sköts ihjäl i Malmö var vittne till mordet på en 16-årig Ahmed Obaid i Rosengård i januari och levde under hot.

– Det här är ännu en av de unga män som sysslar med kriminell verksamhet, som lever under hot och som är en del av den här världen. Det gör att vi måste själva lägga pussel för att komma fram till vad som hänt, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Enligt Westford finns även kopplingar till den dödsskjutning som inträffade i Segevång i mitten av mars, där en person sköts ihjäl och en annan man skadades allvarligt.

– Där finns någon form av relation, men det är svårt för oss att säga. Vi vill inte medverka till att sprida kunskap till dem som eventuellt är inblandade, säger hon.

Sju personer har anhållits, misstänkta för inblandning i dödsskjutningen på torsdagen, som är den sjätte i Malmö bara i år.

LÄS MER: 16-åriga Ahmed sköts till döds vid busshållplats

Skjutningen skedde vid 19-tiden vid en återvinningsplats på Ramels väg. Polisen larmades till platsen och spärrade av området.

23-åringen inkom till sjukhuset i Malmö i privat bil, men hans liv gick inte att rädda meddelade polisen. Anhöriga har underrättats.

– Det är mycket folk utanför akuten och många är upprörda. Jag hörde några som skrek och det kan ha varit när de fick dödsbudet, sade SVT Nyheters fotograf Mikael Nilsson, under torsdagskvällen.

Polisen upprättade en avspärrning vid akutintaget eftersom det var oroligt utanför sjukhuset. Tidigt på fredagsmorgonen meddelade polisen att sju personer anhållits misstänkta för inblandning i mord på 23-åringen.

LÄS MER: Dödligt våld och olösta mord tynger Malmö

I ett kortfattat meddelande på sin hemsida skriver polisen att man i nuläget inte ämnar lämna några vidare detaljer om de sju gripna personerna.

Foto: Mikael Nilsson

Andra skjutningen inom ett dygn

Så sent som under onsdagskvällen skedde en skjutning i Malmö.

Dödsskjutningen är den sjätte i Malmö sedan årsskiftet. I samtliga fall, utom ett, är offren unga män.

 – Vi är inne i en uppåtgående våldsspiral, säger Fredrik Bratt.

Han säger att många poliser är ute och syns i Malmö.

– Synliga poliser är bra och att vi har en god utredningskapacitet så vi kan lagföra de som gör brott, säger Fredrik Bratt.

LÄS MER: Här inträffade morden i Malmö

Foto: Mikael Nilsson

Dödsskjutningar i Malmö i år

3 januari på Docentgatan:

En man i 20-års åldern avled efter en skottlossning på Docentgatan i stadsdelen Hermodsdal.

12 januari på Amiralsgatan:

16-åriga Ahmed Obaid hittas skjuten vid en busshållplats nära Rosengårds centrum. Han avlider på sjukhuset.

29 januari vid Möllevången:

En 44-årig man knivhuggs till döds på en innergård på Kristianstadsgatan.

12 februari på Möllevångstorget:

En 23-årig man skjuts till döds utanför en restaurang på Möllevångstorget.

4 mars i Kronetorpsgatan:

En 23-årig man hittas svårt skottskadad i en bil på Kronetorpsgatan i stadsdelen Segevång. Han avlider på sjukhuset.

30 mars på Ramels väg:

En 23-årig man skjuts till döds på Ramels väg i Rosengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet