Ett massivt polispådrag efter skottlossning i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skottlossning från flera håll

Publicerad

27 personer greps misstänkta för mordförsök, efter en skottlossning på Ramels väg på måndagskvällen. Skotten besvarades från två håll.

Polisen larmades vid 23.15 på måndagskvällen till Ramels väg i Rosengård där flera personer först skjutit mot en fasad. Fönstren i två lägenheter hade träffats av skott och eldgivningen besvarades av en eller flera skyttar på gården och från en lägenhet i det hus de skjutit mot.

Ett större antal polispatruller var snabbt på plats och kunde gripa personer på gården, i en lägenhet i fastigheten, samt i fordon på väg från platsen.

Ingen skadad

Totalt greps 27 personer mellan 16 och 30 år. Ingen person kom till skada.

Hans Nilsson, vakthavande befäl vid polisen, konstaterade på morgonen att det var ”ett rent under att ingen träffades” på måndagskvällen.

Det var privatpersoner och poliser i närheten som larmade SOS i samband med skottlossningen.

Under natten har polisen knackat dörr i området för att få in vittnesuppgifter. Strax efter klockan fem på morgonen hävde polisen avspärrningarna runt brottsplatsen.

Samtliga 27 gripna var inledningsvis misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

300 meter från förra skjutningen

Även i söndagskväll besköts ett hus på Ramels väg i Malmö. Där bor en person som avslöjats som tänkbar poliskälla i fallet med sprängningarna mot fastighetsbolaget Victoria Park, skriver Sydsvenskan.

För den skjutningen finns ännu inga misstänkta personer gripna.

– Det är för tidigt att säga något om det men det är väl inte helt osannolikt när det är 300 meter mellan platserna, säger Thomas Paulsson, yttre befäl på platsen, om ett samband mellan händelserna.

Han beskriver bakgrunden som en uppgörelse mellan kriminella.

– En konflikt mellan kriminella individer eller fraktioner, säger han.

Polisen haft extra närvaro

Polisen fanns på plats kort tid efter händelsen på måndagskvällen.

– Vi var i stort sett på plats, väldigt snabbt hade vi poliser där. Vi har en trygghetsskapande insats i området sedan en tid men vi har också haft extra närvaro med anledning av den rättegång som pågår, säger Hans Nilsson.

Den rättegång han syftar på är mot de sex personer som åtalats för delaktighet i sprängningar och skadegörelse mot fastighetsbolaget Viktoria Parks lokaler i närheten av platsen för skottlossningarna.

Thomas Paulsson, yttre befäl, säger att det ännu är för tidigt att avgöra vem som kan ha varit måltavla.

– Vi vet inte vad de har siktat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningen på Ramels väg

Mer i ämnet