Foto: Anders Magnusson

28-årig man anhållen för mord på Eriksfältsgatan

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man sköts ihjäl och en 22-åring vårdas för livshotande skador efter torsdagens skottlossning i Malmö. En 28-årig man har anhållits misstänkt för skottlossningen.

– Han anhölls under natten och är misstänkt för ett fall av mord och ett fall av försök till mord, säger polisens pressinformatör Nils Norling.

Skottlossningen inträffade i stadsdelen Hermodsdal. De båda männen befann sig i en bil som blev beskjuten men ska ha lyckats ta sig ut.

– När vi kom till platsen hittades en man på marken som konstaterades avliden. Ytterligare en man ska innan dess ha förts till sjukhus i en privatbil.

Enligt polisen är det en förbipasserande som inte haft med skottlossningen att göra som skjutsat mannen till akuten. Polisen tror att han använt sig av en bil som stod parkerad i närheten och som också de beskjutna använt sig av. Bilen har skotthål i sig.

– Det är en handlingskraftig människa som gjort ett rådigt ingripande, säger Erik Jansåker, chef för polisområde syd, under polisens presskonferens på fredagen.

Erik Jansåker, chef polisområde syd. Foto: Bernard Mikulic

Livshotande skador

De beskjutna personerna är kända av polisen sedan tidigare.

– De har figurerat i de miljöer vi aktivt jobbar mot, säger Erik Jansåker.

Mannen, 22 år, vårdas fortfarande med livshotande skador på SUS i Malmö. Den beskjutna bilen är tagen i beslag för teknisk undersökning. Under natten har polisen hört ett flertal vittnen.

Polisen har gjort vissa tekniska fynd på platsen, men vill inte gå in på ytterligare detaljer i ärendet.

Kopplar ni detta till gängkriminalitet?

– Den här typen av grovt våld brukar kopplas till gängkriminalitet men som sagt, vi måste titta vidare på det innan vi kan säga något helt säkert, säger Nils Norling.

Nattens dödsskjutning är det sjunde mordet till följd av en skottlossning i år. Totalt har 10 personer mördats i Malmö hittills i år, enligt polisen. Den senaste dödsskjutningen inträffade på Lantmannagatan den 10 juni år då en 30-årig man sköts till döds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.