Foto: National Institute of health/TT

35 nya coronasmittade i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste dygnet har 35 nya fall av coronasmittade konstaterats i Skåne. Nu är siffran av antalet smittade uppe i 60.

– Vad vi vet har alla koppling till resa, bland annat till Italien och Österrike. I dagsläget finns inga indikationer på samhällsspridning i Skåne, men vi har beredskap och planerar för en sådan utveckling, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

De nya fallen har konstaterats under det senaste dygnet. Folkhälsomyndigheten höjde igår risknivån, vilket innebär att det nu är mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Senare på onsdagen beslutade regeringen att man kommer att stoppa stora sammankomster.

Situationen påverkar all hälso- och sjukvårdsverksamhet

Region Skåne skriver i pressmeddelandet att de nu följer utvecklingen väldigt noga och nu kommer att kraftsamla för att hantera situationen, som påverkar all verksamhet inom den skånska hälso- och sjukvården. 

– Vi måste hushålla med våra resurser och låta våra medarbetare fokusera på verksamheten. Därför är det viktigt att vi prioriterar tillgänglighet och uthållighet och också överväger vilka möten, utbildningar och konferenser som i det här läget är nödvändiga eller kan senareläggas, säger regiondirektör Alf Jönsson.

”Extra viktigt med handhygien”

Om man har sjukdomssymtom och har vistats i ett riskområde uppmanas man att stanna hemme och ringa 1177.

– Vi måste alla hjälpas åt. Det är nu extra viktigt att vara noga med handhygienen, att vid symtom på luftvägsinfektion stanna hemma och särskilt undvika att träffa äldre personer och andra som är sårbara, säger Eva Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet