Här vid Husiegårds idrottsplats skedde våldtäkten mitt på dagen. Foto: Mikael Nilsson

40-årig man döms för våldtäkt på 14-årig flicka

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig man döms för en överfallsvåldtäkt på en 14-årig flicka i Malmö. Han döms till fyra och ett halvt års fängelse för våldtäkten, som skedde för snart fem år sedan. Efter gärningen flydde mannen utomlands men hittades i Tyskland förra året.

Flickan våldtogs mitt på dagen vid Husiegårds idrottsplats i östra Malmö. Men trots att 400 personer topsades, stannade utredningen av.  

DNA-träff i Tyskland

I augusti i fjol fick polisen en DNA-träff. En då 39-årig svensk medborgare hade gripits för ett sexualbrott i Tyskland, och hans DNA stämde med den 14-åriga Malmöflickan.  

Mannen häktades och blev sedan utlämnad till Sverige. På fredagen kom tingsrättens dom. 

Berättelsen trovärdig

Den 40-årige mannen medger att de haft samlag men menar att det var frivilligt, samt att han inte kunde veta att flicka var yngre än 15 år. Tingsrätten anser att flickans berättelse är mycket trovärdig och sammanhängande. Hon har pekat ut brottsplatsen, där mannens sperma hittades och detaljerat beskrivit händelsen.  

Mannen döms för grov våldtäkt mot barn till fängelse fyra år och sex månader och ska betala ett skadestånd på 170 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.