Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se när demonstranterna tar sig in på mötet med toppolitikerna. Foto: Privat

40-tal demonstranter tog sig in i AF-borgen och avbröt politiskt möte i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Propalestinska demonstranter tog sig på torsdagsmorgonen in i AF-borgen i Lund och avbröt ett möte mellan Lunds toppolitiker och representanter från studentlivet.

Demonstranterna skrek slagord och två av dem fick avlägsnas av polisen.

– Demonstranterna uttryckte sina åsikter. Vi uppmanade dem att avlägsna sig. I AF-borgen fanns 30–40 personer som lämnade lokalen frivilligt, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Studentprotester mot Gazakriget

Sydsvenskan och studenttidningen Lundagård var först med att berätta om händelsen. På mötet deltog bland annat kommunstyrelsens vice ordförande Rasmus Törnblom (M).

– Det kommer in människor som är maskerade och skriker och som dessutom inte ska vara där, så det är klart att man uppfattar det som obehagligt, säger han.

Del av det pro-palestinska tältlägret

De som tog sig in på mötet är några av deltagarna i det pro-palestinska tältläger som funnits i Lundagård sedan förra tisdagen.

– Vi har ju gått alla officiella vägar för att lyfta den här frågan, men det har inte gått. Därför tyckte vi att det var viktigt att närvara på det här mötet också, säger demonstranten Emily som av lägret utsetts till en av talespersonerna.

Hon var inte en av dem som avbröt det politiska mötet. Hon och två andra var ungefär samtidigt i möte med universitetsledningen.

Avlägsnades av polis

Mötet var det första officiella mellan demonstranterna och universitetsledningen. Universitetet beskriver i ett pressmeddelande att man uppfattar att det var svårt att få till en konstruktiv dialog.

Demonstranterna säger å sin sida att de uppfattade mötet som oproduktivt och att de inte kände sig lyssnade på.

Efter mötets slut ville demonstranterna inte lämna lokalen innan de fått en tid för ett nytt möte och polis tillkallades. En fick avlägsnas efter att ha vägrat ge sig av, enligt polisen.

– Vi hoppas givetvis på ett framtida möte men har tappat förtroendet för den här institutionen. Vi uppfattar att det är märkligt att man ringer polisen istället för att ge oss en tid, säger Emily.

Polisen har upprättat två anmälningar om brott mot ordningslagen, men ingen är misstänkt då ingen arrangör för sammankomsterna identifierats.

Se händelsen och hör mer från Emily och Rasmus Törnblom (M) i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet