Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag fick prova allting”. Se Marie berätta om de narkotikaklassade mediciner som läkaren på Adhd-kliniken skrev ut till henne. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

41-åriga Marie: ”Fick så mycket medicin att jag hade kunnat sälja”

Uppdaterad
Publicerad

Marie fick fria händer att experimentera med olika narkotikaklassade läkemedel efter sin utredning på Adhd-kliniken i Köpenhamn.  

– Det hade kunnat gå åt helsike, säger hon. 

I nästan 20 år hade 41-åriga Marie försökt få hjälp inom psykiatrin för sitt dåliga mående. Hon har genom åren fått olika diagnoser, men inte hittat rätt. Till slut fick hon rådet av en sjuksköterska att kontakta ägaren till Adhd-kliniken för att få göra en adhd-utredning. 

Efter ett besök på läkarens kontor i Stockholm och vidare utredning i Köpenhamn, fick hon en adhd-diagnos. Med sig hem fick hon också recept på narkotikaklassade adhd-läkemedel.  

SVT granskar Adhd-kliniken

Under tiden medicinen provades ut hade Marie bara mejlkontakt med kliniken och berättar att hon fritt fick prova olika kombinationer av läkemedel.  

Personalen chockad 

När hon vill testa en högre dos, mejlade hon kliniken och fick ett nytt recept.  

– Jag hade så mycket mediciner att jag kunde sälja om jag ville, berättar Marie.  

När hon blev inskriven i psykiatrin i sin hemkommun och fortsatte byta mellan olika preparat som hon gjort tidigare, berättar hon att personalen blev chockad. 

– De tyckte inte att det var okej att prova själv och jag förstår det nu. De har stenkoll på min medicinering, säger hon.  

“Hade kunnat gå väldigt illa” 

För Marie gick det bra, trots de stora mängderna beroendeframkallande läkemedel som hon berättar att hon fick utskrivet.  

– Hade jag inte haft min familj, som alltid fanns där och som hade ögonen på mig, hade det kunnat gå väldigt illa, säger Marie. 

Men trots allt är hon idag tacksam över sin diagnos och utredningen på Adhd-kliniken.  

– Läkaren ställde frågor som ingen annan hade ställt förut och han kunde förklara vad som hände i mitt huvud, säger Marie. 

Ägarna till Adhd-kliniken vill inte ställa upp på en intervju, men svarar i mejl att alla som sätts in på provmedicinering får noggrann skriftlig och muntlig information. Patienterna uppmanas avbryta medicineringen direkt om de får jobbiga biverkningar.

Så här svarar Adhd-kliniken på hur deras medicinering fungerar:

“Alla som sätts in på provmedicinering får noggrann skriftlig och muntlig information. En viktig uppmaning är att man alltid ska avbryta medicineringen direkt om man får jobbiga biverkningar. Det är ett mantra som upprepas gång på gång. Det finns alltså ingen anledning att någon patient skulle brottas med besvärliga biverkningar. 

Efter medicinsättning uppmanas patienten att höra av sig via mejl med eventuella frågor. Alla nyinsatta blir inom 10-14 dagar uppringda av sköterska för uppföljning. Sköterskan återkopplar till ansvarig läkare, och vid behov tar läkare kontakt. Före det uppföljande återbesöket ca 8 veckor efter sista utredningsbesöket, då det görs en grundlig genomgång av medicineringen, kan det vid behov vara fler kontakter med sköterska och/eller läkare. Vid varje återbesök får patienten fylla i en skattning av biverkningar, och frågan om biverkningar är alltid en väsentlig del av läkarsamtalet i samband med återbesök. Medicineffekt kartläggs också jämfört med utgångsläget på ett systematiskt sätt. 

Fungerar inte provmedicineringen härifrån avbryts den, och patienten får vänta med insättning tills en mottagning på hemmaplan kan ta emot.”  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet