Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra SVT-medarbetare läsa upp vittnesmål från fem personer som utretts på Adhd-kliniken i Köpenhamn. Foto: SVT Design

Patienter uppmanas experimentera med narkotikaklassade läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaklassad medicin skrivs ut frikostigt och patienter uppmanas att själva experimentera och prova ut sina doser. Det avslöjar SVT Nyheter Skåne i en granskning av den privata Adhd-kliniken i Köpenhamn.

Adhd-kliniken ligger centralt i Köpenhamn och ägs av en svensk läkare och hans fru. Den vänder sig till svenska patienter. De senaste åren har allt fler vuxna velat göra adhd-utredningar och kliniken har blivit en stor aktör som har gjort hundratals utredningar. 

SVT Nyheter Skåne kan avslöja att sju patienter de senaste åren har fått stora mängder narkotikaklassad medicin – och uppmanats att själva experimentera med doserna.

Patienter vittnar om att kliniken inte kontrollerat deras biverkningar och flera av dem har råkat illa ut på grund av medicineringen.

”Två år av mitt liv försvann”

En kvinna som fick sin utredning där 2017 och därefter under flera år fick mediciner utskrivna av klinikens läkare berättar om frikostig medicinering och brister i uppföljningen av biverkningar.

– Jag tog vansinnesdoser, slutade äta, hoppade över att sova, men lösningen var ändå hela tiden att ta mer medicin, säger hon. 

Efter flera års medicinering slutade hon eftersom hon var rädd att få en psykos.

– Två år av mitt liv försvann, det känns som att jag precis hämtat mig från att ha varit missbrukare. 

Läkarens uppmaning: Laborera själv

Patienter som vi har varit i kontakt med berättar att de som regel inte fått göra några hälsokontroller av vårdpersonal i samband med att deras doser ändrats, trots att det är något som rekommenderas enligt svenska och internationella riktlinjer. 

– Läkaren sa att jag kunde laborera själv med doserna, trots att han visste att jag haft missbruksproblem i många år, säger en man som fått diagnos och behandling genom Adhd-kliniken. 

Han berättar att kontakten med kliniken skett genom sms och att läkaren visste om att han haft svåra biverkningar. 

– Jag hade konstant ont i bröstet och panikångest, jag var inte en människa under den här tiden, säger han.

”Avbryt medicinering”

I vår granskning har vi varit i kontakt med 18 patienter som blivit utredda för adhd på kliniken i Köpenhamn. Sju av dem berättar att de själva fått experimentera med sina doser och haft tillgång till stora mängder medicin.

Adhd-klinikens företrädare vill inte bli intervjuade av SVT Nyheter Skåne, men skriver i mejl att de följer de danska riktlinjerna för utprovning av medicin och att alla som sätts in på provmedicinering får noggrann skriftlig och muntlig information.

– En viktig uppmaning är att man alltid ska avbryta medicineringen direkt om man får jobbiga biverkningar, skriver de till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.