Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Markus” har valt att vara anonym men i videon kan du se reporter Fredrik Svenningsson återberätta hans historia med Adhd-kliniken. Foto: SVT Design

“Markus” drabbades av psykos efter överkonsumtion av adhd-medicin

Uppdaterad
Publicerad

“Markus” hämtades för psykiatrisk tvångsvård drygt ett år efter att han började få narkotikaklassad medicin från Adhd-kliniken i Köpenhamn.

Han menar att utskrivningen av medicin var så frikostig att han hamnade i en sits som han inte kunde kontrollera.

“Markus”, som kommer från Göteborgsområdet, besökte Adhd-kliniken i Köpenhamn första gången i december 2016. Han fick en diagnos och började ta olika sorters narkotikaklassad adhd-medicin. 

I journalerna framgår att Markus hade stor frihet när det gäller vilka mediciner han skulle ta och i hur stora doser han kunde göra det (Se faktaruta).

– Läkaren sa att jag fick testa själv och prova mig fram, säger Markus.

Blev värre

Han upplevde först en positiv effekt av medicinen, men efter några månader blev situationen värre för Markus. 

Han utvecklade tvångstankar, hoppade ofta över att sova och hamnade i konflikter med sin familj.

– Jag fick svårigheter när jag började medicinera. Jag hade behövt vägledning i livet, men fick bara mer och mer medicin, det var helt ansvarslöst.

Han mådde allt sämre och tillslut blev situationen akut. I februari 2018 kom en läkare och två poliser hem till honom och hämtade honom till psykiatrisk tvångsvård. I journalen från tvångsvården slår läkaren fast att Markus drabbats av en akut och övergående psykos sannolikt orsakad av okontrollerad adhd-medicinering. 

Ångest och mardrömmar

Än idag 4 år senare har Markus problem med ångestattacker, stress och mardrömmar, som han menar är orsakade av medicineringen och den efterföljande tvångsvården.

Läkaren på Adhd-kliniken i Köpenhamn vill inte medverka på en intervju, men skriver i ett mejl till SVT att de hade löpande kontakt med Markus under den här perioden och att han är välkommen att höra av sig till dem om han har några synpunkter på behandlingen.

Följande är ett utdrag ur ”Markus” journal strax efter att han påbörjat medicinering. Doserna höjdes senare.

”Rekommenderar pat att inledningsvis prova Elvanse 30 mg på morgonen. Efter några dagar kan pat vid behov lägga till Attentin, en halv eller en hel 1-2 gånger dagligen. Attentin kan brytas till fyra delar, och en kvarts tablett upp eller ner kan göra skillnad.

Patienten kan därefter prova enbart Attentin, efter samma mönster som han tidigare har tagit snabbverkande metylfenidat. Om pat inte inte trivs med denna typ av cs kan han från den ena dagen till den andra återgå till metylfenidat.

Även snabbverkande metylfenidat kan användas som tillägg till Elvanse, på samma sätt som Attentin.”

Samtliga preparat är narkotikaklassade, amfetaminliknande substanser. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet