Tareq Taylor, krögare i Malmö, är med i restauranguppropet. Foto: SVT

Restauranguppropet: ”50 procent av kroglivet försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Restauranguppropet startade i Skåne. Nu är tusen krögare i hela landet med på kraven om mer stöd till branschen.

– Vi pratar dagar, möjligtvis veckor, innan vi får se 50 procent av kroglivet försvinna, säger krögaren Tareq Taylor.

Restaurangägare från Skåne träffades idag i Kockska huset i Malmö för att prata om krisen i coronavirusets spår. Det som började som ett initiativ i Skåne har nu spridit sig till Stockholm, Göteborg och övriga landet.

Restauranguppropets budskap är att regeringens stödpaket inte räcker.

Coronavirus i Skåne

Kritiska och oroliga krögare

Beskedet om att restauranger kan få slippa halva hyran under april till juni fungerar inte, enligt restauranguppropet. Regeringen har lovat att stå för 25 procent av hyran om hyresvärden avstår lika mycket.

– De flesta hyresvärdar har nekat oss hyresreduktioner. Istället får vi brev där det heter: Har du sålt din bil? Hur mycket pengar har du på ditt personliga konto?, säger Tareq Taylor, som är en av talespersonerna för restauranguppropet.

Inte heller den statliga ersättningen för delar av lönekostnaden vid korttidspermitteringar av personal är till hjälp, enligt Taylor.

– Det kräver att bolagen fortfarande betalar de anställdas lön och att man i efterhand söker ersättning från staten. I den takt detta sker, ser jag inte hur vi ska få in likvida medel för att klara av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet