Foto: Bernard Mikulic

500 pojkar i kö till omskärelse – ”Risk för köksbordskirurgi”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som vill ha sina söner omskurna i Skåne får vänta i tio månader. Region Skåne ökar anslagen för omskärelse men det är oklart hur köerna kommer att påverkas.

I Skåne står cirka 500 pojkar står i kö för omskärelse på den enda klinik som har avtal med region Skåne om att utföra manlig omskärelse, Capio i Lund.

Väntetiden är tio månader men Capio kommer under hösten att öka antalet omskärelseoperationer sedan region Skåne i somras beslöt att satsa mer pengar på omskärelser. Däremot är det osäkert om köerna blir så mycket kortare.

Omskärelser i Skåne

– Det är svårt att på förhand säga hur köerna påverkas. Vi vet ju inte hur stor den egentliga efterfrågan är. Vi får avvakta och se, säger Stefan Bremberg, chefläkare för Capio Närsjukvård.

Omskärs i hemmet

Många muslimska föräldrar åker utomlands för att få sina söner omskurna, bland annat till Danmark.

– Vi vet också att det förekommer omskärelser i hemmet. Där finns en välkänd infektionsrisk, säger Stefan Bremberg, chefläkare Capio Närsjukvård.

Manlig omskärelse är omstridd i den svenska vården och erbjuds inte av alla landsting. Region Skåne och Stockholms läns landsting erbjuder omskärelse på icke medicinska grunder, däremot inte Västra Götalandsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omskärelser i Skåne

Mer i ämnet