60 i ”romregistret” kan få skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern ska nu avgöra om 60 personer som förekom i polisens sk romregister har rätt till ersättning.

Hundratals svenskar har vänt sig till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) med skadeståndskrav då de misstänker att de finns med i Skånepolisens uppmärksammade register över romer. SIN, som har tillgång över registret, har kontrollerat om de som har hört av sig verkligen finns med i registret.

I dag fattar SIN beslut om hur många ärenden som ska lämnas över till justitiekanslern, som sedan ska besluta om skadestånd för var och en av dem som lämnat ett skadeståndsanspråk.

Polisens romregister

Nämnden har nu prövat 60 ärenden där personerna förekommer i registret, och alla dessa kommer att lämnas över till justitiekanslern som ska besluta om skadestånd.

-Är man i registret så har man utsatts för ett antal fel i personuppgiftsbehandlingen och då kommer vi att lämna över till JK, säger Patrik Skogh, enhetschef vid SIN.

Men mycket arbete återstår för SIN.

-Vi har drygt 400 ärenden kvar att jobba oss igenom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet