Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Harry är ett av barnen som drabbats av RS-viruset. I klippet ovan berättar hans mamma Jenny hur han påverkades av sjukdomen. Foto: Privat

Åtta veckor gamla Harry drabbades av RS-viruset

Uppdaterad
Publicerad

Ett av barnen som vårdas på infektionsavdelningen i Malmö är åtta veckor gamla Harry Månsson. Först var det hans storebror som kom hem från förskolan med feber och sen smittades Harry.

Akutmottagningarna för barn är hårt belastade i Skåne. Vecka 39 mättes det högsta antalet positiva RS-fall under en och samma vecka på fem år och läkare tror att de närmsta veckorna kommer att bli värre.

– Vi hade börjat fundera på om vi skulle hålla barnen hemma när det började snackas om RS-viruset, men då var det redan för sent. Vi förstod ganska fort vad det var han hade drabbats av, säger mamma Jenny Månsson.

Hon har varit vid hans sida under de fyra dagar han hittills legat inlagd på Sus infektionsavdelning i Malmö.

– Det har varit jobbigt. I flera dagar har han fått syrgas med hjälp av en högflödesgrimma. Men långsamt börjar han bli bättre. Han kommer att klara sig.

Ansträngt läge på Skånes barnakut

För drygt en månad sedan träffade SVT Nyheter Skåne Ulrika Tinghäll Nilsson som är sektionschef för barnmedicin på Skånes Universitetssjukhus. Hon berättade då att RS-viruset hade börjat spridas ovanligt tidigt.

Trenden verkar ha hållit i sig. Under vecka 39 var antalet bekräftade fall per vecka det högsta på fem år.

– Det är ansträngt läge och vi tror att det kommer bli värre. Det är lite som småbarnens pandemi. Men alla barn som behöver vård kommer såklart att få det. Det ordnar vi genom att ta in förstärkning, säger Ulrika Tinghäll Nilsson.

Handhygien fortsatt mycket viktigt

Om allt går bra får familjen Månsson lämna sjukhuset i helgen. Men Harry har fortfarande en smärtsam hosta som skakar föräldrarna.

– Även om han har fått bra vård så kan jag säga att ingen förälder vill uppleva detta, säger Jenny Månsson.

På sjukhuset är personalen noga med vad man bör göra för att undvika att de riktigt små barnen smittas.

– Håll barnen borta från sjukdom och var noga med att tvätta händerna.

I klippet ovan kan du se Harry och Jenny Månsson som återhämtar sig på Sus i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer