Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, om Adhd-klinikens metod att låta patienter prova adhd-medicin under utredningen: ”Tycker det är tveksamt” Foto: Fredrik Svenningsson/Qbtech

Adhd-klinikens testmetod döms ut – ger amfetaminliknande preparat under utredning

Publicerad

Adhd-kliniken i Köpenhamn låter patienter utan diagnos prova narkotikaklassade läkemedel under tiden de utreds. Metoden döms ut av svenska experter.  

– Det säger ingenting om en diagnos, säger Lena Nylander, överläkare och specialist i allmänpsykiatri. 

Adhd-kliniken i Köpenhamn erbjuder svenskar adhd-utredningar utan långa väntetider. Kliniken är ett snabbspår mot adhd-diagnos och utmärker sig genom frikostig medicinering. Nu kan SVT Nyheter Skåne också avslöja Adhd-klinikens kontroversiella utredningsmetod.

”Jag blev ganska förvånad” 

Kajsa Ekeberg i Malmö gjorde sin adhd-utredning på Adhd-kliniken i våras. Hon berättar att hon först fick göra ett uppmärksamhetstest utan medicin.  

– Sedan kom sköterskan med två tabletter i en medicinmugg och sa: “Nu vill vi att du testar de här”.  

En stund efter att ha tagit de två tabletterna Ritalin, ett narkotikaklassat adhd-läkemedel, fick Kajsa Ekeberg göra om testet. Hon jobbar till vardags som kurator på barn- och ungdomspsykiatrin, men hade aldrig hört talas om att ge adhd-läkemedel till personer utan diagnos.  

– Nej, jag blev ganska förvånad, säger hon.  

Ifrågasätts av experter 

De svenska experter SVT har varit i kontakt med, menar att det är verkningslöst att använda centralstimulerande medicin för att ta reda på om en person har adhd eller inte.   

– Det säger ju att den här personen presterar bättre på just det testet om den får centralstimulantia, men det säger ju ingenting om en diagnos, säger Lena Nylander, överläkare och specialist i allmänpsykiatri på Lunds universitet.  

Psykologen Sviatlana Zaleuskaya håller med.  

– I USA är det väldigt vanligt att collegestudenter tar Ritalin för att höja koncentrationsförmågan, men det betyder inte att alla har adhd, säger Sviatlana Zaleuskaya, som arbetar inom psykiatrin i Malmö/Trelleborg. 

”Ingen återkoppling”

Adhd-kliniken avböjer att medverka i en intervju men skriver i mejl att klinikens läkare har mycket lång klinisk erfarenhet av att diagnosticera och behandla adhd samt har arbetat med QB-test i många år och aldrig fått någon återkoppling om att det skulle ske på ett felaktigt sätt. 

Kliniken svarar inte på frågan varför man använder läkemedel under utredning men skriver att det har ”den goda bieffekten att vi direkt ser hur patienten reagerar på medicinering”. 

I videon ovan kan du höra flera patienter berätta hur de upplevde testet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet