Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet reagerar på SVT:s granskning av juristen Soheil Naderi. ”Det belyser ett problem som finns” säger hon. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Michael Jansson

Advokatsamfundet efter SVT:s granskning: “Vem som helst kan kalla sig jurist”

Publicerad

Att kalla sig jurist kan vem som helst göra. Det är något som Advokatsamfundet ser en fara i. 

– Även om du inte har pluggat ett enda år på högskola så kan du öppna en juristfirma och ge juridisk rådgivning, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet. 

SVT Nyheter Skåne har granskat Soheil Naderi och hans juristverksamhet Jurista. Han anklagas av sina klienter för att lura dem på pengar, och i flera fall har han förmått äldre och sjuka klienter att skriva under gåvobrev och testamenten där de ger bort nästan allt de äger till honom. 

– Jag tänker att det är en väldigt angelägen granskning, som uppmärksammar ett problem kring oseriösa jurister, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet. 

En advokat måste bland annat ha genomgått en jurist- och etikutbildning och följa vissa regelverk – annars kan de straffas med böter. Men det gäller inte jurister. 

– Jurist är inte en skyddad titel, vilket advokat är, säger hon. 

Konsumentverket varnar för oseriösa jurister

Konsumentverket gick förra året ut med en varning kring oseriösa jurister, och skrev bland annat att många lockar med gratis konsultation. 

– Det visar att det finns ett problem med just oseriösa jurister. Därför är väldigt viktigt att våra myndigheter faktiskt utövar någon slags kontroll över de som är jurister också. Till exempel om jurister begår brott, som det verkar vara i det här fallet, är det främst polisiära verksamheter som ska se till att utreda och lagföra det, säger hon. 

SVT har sökt Soheil Naderi för en kommentar, men han har inte velat svara på våra frågor. I handlingar som SVT tagit del av har han i regel hävdat att han agerat rätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skånes reportrar låtsades vara en klient och bokade ett möte med Soheil Naderi för att få svar på frågorna om gåvobreven och testamentet. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet