Foto: TT

Aggressiv mask spridd till flera fält i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I våras påträffades en mask för första gången i Skåne som angriper bland annat potatis. Ny undersökning visar att samma mask finns i fler fält på samma gård i Kristianstad. Nu inleder Jordbruksverket en bredare inventering för att konstatera spridningen.

Det var i höstas som det första fallet av masken rotgallnematoder hittades på en potatisodling i Blekinge. Under våren 2018 hittades ytterligare ett

m det första fallet. Resultatet av inventeringen kommer ge underlag till hur vi kan gå vidare med åtgärder. Vi planerar även för en inventering i östra Skåne, säger Carin Bunnvik, enhetschef på växtregelenheten, i ett pressmeddelande.

Konsekvenser för odlarna

Rotgallnematoden är en mycket liten rundmask som lever i marken och som kan angripa potatis, morötter och andra grödor. Den är en karantänskadegörare och ska hanteras enligt växtskyddslagen. Skulle nematoden spridas vidare i södra Sverige hotar den framför allt odlingen av potatis och rotfrukter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.