Åhus Grönt tar till sig av kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Sydnytts avslöjande om de utländska arbetarnas anställningskontrakt tar Per Johansson, vd för Åhus Grönt AB, till sig av kritiken. En översyn kommer nu att göras av samtliga  avtal för de anställda.

På Åhus grönt som är en av Sveriges största grönsaksproducenter arbetar ungefär 200 säsongsanställda, många av dem är utländska arbetare från Östeuropa. Sydnytt har tagit del av ett anställningskontrakt från Åhus grönt från 2011. I kontraktet står att anställningen gäller 40 timmar i veckan med en månadslön på 16800 kronor. Men det står också att allt arbete på övrig tid sker på egen risk utan ersättning.

Utan försäkring

Enligt facket Kommunals tolkning förväntar sig företaget att de anställda ska jobba mer än 40 timmar i veckan fast utan ersättning. Om formuleringen ”på egen risk” säger Tommy Nilsson regionalt ombud på Kommunal att det innebär att om man blir skadad är man utan försäkring eller skydd.

Säsongsarbetarnas villkor

– De menar att man ska jobba gratis, säger Tommy Nilsson, Kommunal. Man förmodas jobba 80 timmar i veckan för en halv lön. Jag trodde aldrig jag skulle se ett sådant här anställningskontrakt i Sverige.

Ser över avtal

Tidigare har Åhus grönts vd Per Johansson inte velat ställa upp på en intervju för SVT. Men nu i kväll skriver han i ett pressmeddelande att han förstår kritiken från facket om hur skrivningarna ska tolkas. Åhus grönt kommer nu att se över samtliga avtal som berör de anställda.

– Formuleringen i avtalet som nämns är olycklig eftersom den är otydlig och lätt kan tolkas fel. Jag kan förstå kritiken från facket utifrån hur skrivningen kan tolkas. Självklart får alla anställda ersättning för all arbetstid och har försäkringsskydd oavsett vilken tid på dygnet man jobbar. Vi tar tag i detta och gör en översyn av alla avtal som berör de anställda, säger Per Johansson vd på Åhus Grönt.

Läs pressmeddelandet i sin helhet:

Sydnytt har tagit del av ett anställningskontrakt från Åhus Grönt AB från 2011. I kontraktet står att anställningen gäller 40 timmar i veckan med en månadslön på 16800 kronor. Men det står också att allt arbete på övrig tid sker på egen risk utan ersättning.

– Formuleringen i avtalet som nämns är olycklig eftersom den är otydlig och lätt kan tolkas fel. Jag kan förstå kritiken från facket utifrån hur skrivningen kan tolkas. Självklart får alla anställda ersättning för all arbetstid och har försäkringsskydd oavsett vilken tid på dygnet man jobbar. Vi tar tag i detta och gör en översyn av alla avtal som berör de anställda, säger Per Johansson VD på Åhus Grönt.

Samtliga anställda, såväl fast anställda som inhyrda bemanning från bemanningsföretag, har avtal som innebär att de får ersättning för samtliga timmar och att de är försäkrade under arbetstid.

Åhus Grönt kommer göra en översyn av samtliga avtal som berör de anställda.

Per Johansson, vd

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsarbetarnas villkor

Mer i ämnet