Foto: TT/SVT

”Förväntas jobba 80 timmar för halv lön”

Uppdaterad
Publicerad

Åhus grönt, som är en av Sveriges största grönsaksproducenter, får nu hård kritik av Kommunal. Åhus grönt har 200 säsongsanställda och många av dem kommer från Östeuropa. Facket menar att de utländska arbetarna kan tvingas jobba 80 timmar i veckan för en halv lön.

Varje år kommer tusentals utländska arbetare till Sverige för ett säsongsjobb inom jordbruket. En av Sveriges största grönsaksproducenter är Åhus grönt. På 700 hektar på Kristianstadsslätten frilandsodlar man isbergssallad, broccoli, blomkål och lök.

Företaget växer så det knakar. Omsättningen de senaste tio åren har stigit från 29 miljoner till 131 miljoner. På Åhus grönt arbetar ungefär 200 säsongsanställda, många av dem är utländska arbetare från Östeuropa.

Säsongsarbetarnas villkor

Blir upprörd

Sydnytt har tagit del av ett anställningskontrakt från Åhus grönt från 2011. I kontraktet står att anställningen gäller 40 timmar i veckan med en månadslön på 16800 kronor. Men det står också att allt arbete på övrig tid sker på egen risk utan ersättning. Facket Kommunals representant i Kristianstad har i många år bevakat de utländska arbetarnas lönevillkor. Han blir upprörd när han ser kontraktet och är mycket kritisk till företaget.

– De menar att man ska jobba gratis, säger Tommy Nilsson, regionalt ombud på Kommunal.

– Man förmodas jobba 80 timmar i veckan för en halv lön. Jag trodde aldrig jag skulle se ett sådant här anställningskontrakt i Sverige.

Enligt fackets tolkning förväntar sig företaget att de anställda ska jobba mer än 40 timmar i veckan fast utan ersättning. Om formuleringen ”på egen risk” säger Tommy Nilsson att det innebär att om man blir skadad är man utan försäkring eller skydd.

– Det borde vara något för arbetsmiljöverket att titta på, säger Tommy Nilsson.

– De anställda har skrivit på det här utan att förstå språket.

”Är ett hot”

Enligt Tommy Nilsson riskerar också de utländska arbetarna att bli hemskickade om de inte skriver på.

– De riskerar att aldrig mer få ett jobb i Sverige, säger han.

– Så det är hot i det här också. Jag gillar inte en sådan här arbetsgivare.

Vi kontaktar Per Johansson, ägare och grundare till Åhus grönt. Men han vill inte ställa upp på en intervju med SVT.

– Genomgående i hela vårt företag har vi satt stopp för media, säger Per Johansson.

– Det har misskötts så många gånger.

Annan version

När det gäller anställningskontraktets villkor har Per Johansson dock en helt annan förklaring än Kommunal. Han menar att det handlar om att de anställda gärna vill flexa. För att undvika att behöva betala ut övertidsersättning, har företaget skrivit in det i kontraktet.

– Det är en friskrivningsklausul så att de anställda aldrig kan driva saker mot mig, säger Per Johansson.

– Om någon kommer och säger att de har jobbat fem minuter över fyra och ska ha övertidstillägg så vill jag friskriva mig från det.

”Oschysst konkurrens”

Vi visar kontraktet för Johanna Pommer som är personalchef på en grossistplantskola i Nordvästra Skåne. Hon skriver själv anställningskontrakt till både svenska och utländska arbetare. Hon blir förvånad när hon läser kontraktet.

– Jag har aldrig sett något sådan, säger Johanna Pommer.

– Vi har inga övriga villkor på våra anställningsavtal.

Men vad tror du det betyder?

– Jag kan tänka mig att det handlar om att man får gärna jobba mer, men man får inte mer betalt, men jag vet inte, svarar Johanna Pommer.

– Men dels är det dåligt för personalen, dels ger det en oschysst konkurrens. Det blir man riktigt förbannad över.

Årets företagare

Åhus grönt är ett respekterat företag inom livsmedelsindustrin. Per Johansson och hans kompanjon blev 2005 årets företagare i Kristianstad. Få svenskar har kunnat undvika att äta grönsaker från Åhus grönt. De är störst på isbergsallad och lök och säljer till livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln. Åhus grönt levererar all lök till MC Donalds restauranger över hela Sverige.

– Någonstans borde kanske även de fundera över var de tar sina produkter ifrån och vilka förhållande det anställda har på det här företaget, säger Tommy Nilsson på Kommunal.

McDonalds i Sverige ser allvarligt på uppfterna.

– Det här är jätteviktiga frågor för oss. Vi säkerställer nu att vår leverantör går till botten med de här uppgifterna och vidtar korrekta åtgärder, säger Hampus Knutsson tillförordnad presschef på McDonalds i Sverige.

I blåsväder förut

Det är inte första gången Åhus grönt hamnar i blåsväder. 2012 fick en arbetare håret avslitet i en salladsmaskin och samma år kritiserades Åhus grönt av fackförbundet Kommunal för att låta utländska arbetare bo i växthus och få hälften av den lägsta avtalslönen.

– Nu har ni hittat ett kontrakt och så ska en massa personer göra en massa antaganden. Det blir så fel alltihop, säger Per Johansson.

Vi frågar igen om Per Johansson vill ställa upp på en intervju och ge sin version av kontraktet.

– Nej, det vill jag inte, säger Per Johansson, Åhus grönt.

– För vad jag än säger så kommer det att förvrängas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsarbetarnas villkor

Mer i ämnet