”De måste gå till botten med detta”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är hårda på Sydnytts avslöjande om anställningskontrakten på Åhus Grönt. ”Vår leverantör får gå till botten med detta”, säger McDonalds som får sin lök från företaget.

Skogs- och Lantbruksarbetsgivareförbundet SLA tar avstånd ifrån företaget Åhus Grönts anställningsvillkor och vill inte kopplas samman med företaget.

– De har använt en gammal anställningsblankett där vårt namn står, men de är inte medlemmar hos oss, säger Katarina Novak, vd för SLA.

Säsongsarbetarnas villkor

Katarina Novak anser att villkoren i anställningsavtalet strider mot kollektivavtalet. Jobbar man övertid har man rätt till övertidsersättning.

– Vi kräver av våra företag att de ska följa kollektivavtalet. Om de varit medlemmar hos oss skulle vi genast ha sagt åt dem att så här får man inte göra, säger Katarina Novak.

Åhus Grönts produktion är certifierad av Svensk Sigill som också kritiserar anställningskontraktet.

– Är uppgifterna korrekta behöver man verkligen se över sina anställningskontrakt. Givetvis ska man följa svensk lagstiftning och kollektivavtal. Det får de ta tag i det här. Det ska vara en schysst arbetsmiljö för dom som jobbar, säger Linda Cederlund, vd för Svenskt Sigill.

Åhus Grönt kommer att få behålla sin Sigillcertifiering eftersom certifieringen enbart handlar om själva odlingen. Men Linda Cederlund utesluter inte att certifieringen kan komma att utvidgas framöver.

– Det kan bli en diskussion om att ha en oberoende certifiering av arbetsmiljö också, säger Linda Cederlund, vd för Svenskt Sigill.

På McDonalds tar man uppgifterna på stort allvar.

– De är en underleverantör till Salico som är vår leverantör, säger Hampus Knutsson, tillförordnad presschef på McDonalds i Sverige. Det här är jätteviktiga frågor för oss. Vi säkerställer nu att vår leverantör går till botten med de här uppgifterna och vidtar korrekta åtgärder.

– Vi har högt ställda krav i alla delar av vår verksamhet och på våra leverantörer, framhåller Hampus Knutsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsarbetarnas villkor

Mer i ämnet