Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagare visste inte att hon leder utredning om nazistattack

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige mannen släpptes nästan omedelbart på fri fot efter att han, i en bil prydd med en nazistsymbol, kört mot de demonstrerande irakierna. När SVT Nyheter Skåne sent på tisdagseftermiddagen får tag på den utsedda åklagaren i utredningen, vet hon inte ens att hon fått ärendet på sitt bord.

Linda Rasmussen säger först att hon inte är åklagare i det uppmärksammade ärendet, som hon själv läst om i media.

En 22-årig man körde i hög fart in bland demonstrerande irakier utanför Migrationsverket i Malmö. Mannen körde bilen, som är är prydd med en nazistsymbol, in i ett träd. Sedan attackerar han demonstranterna med pepparsprej. Han är också beväpnad med två knivar.

Men efter en stund, när åklagare Linda Rasmussen fått personuppgifter på den misstänkte 22-åringen, hittar hon ärendet. Det är lottat på henne. Men hon är förvånad. Misstankarna gäller endast skadegörelse och framkallande av fara för annan.

– Jag kan inte se att det är hatbrottsmarkering kopplade till de här misstankarna, säger Linda Rasmussen.

LÄS MER: Nazistsymbol på bilen som attackerade demonstranter

Av ärendet framgår att 22-åringen greps av polis klockan 23.05 på söndagen. Förhör inleddes klockan 01.51 och sedan hävdes gripandet av jourhavande åklagare klockan 03.35, då mannen släpptes på fri fot.

Hatbrottsenheten utreder

Polisen uppgav på måndagen att fler anmälningar upprättats mot mannen: brott mot knivlagen och brott mot vapenlagen samt hets mot folkgrupp. Dessa anmälningar ser inte åklagare Linda Rasmussen i sitt ärende.

– För mig är det obegripligt varför det ligger kvar misstankar hos polisen, säger Linda Rasmussen, som betonar att det är viktigt att hon behöver kunna samordna utredningen, som hon just insett att hon är ansvarig för.

Polisens särskilda hatbrottsenhet har en egen förundersökningsledare för flera av brotten, säger enhetens chef Katarina Aspegren. Vad polisen gjort i ärendet kan Aspegren inte svara på, eftersom förundersökningsledaren gått hem för dagen när SVT Nyheter ringer vid 15.30-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.